Hollandiában idén közel 600 csecsemő fertőződött meg szamárköhögéssel, közülük öt belehalt a baktérium által okozott megbetegedésbe – jelentette be a holland közegészségügyi intézet (RIVM).    

Az intézet már májusban riasztást adott ki, mert a szamárköhögéses megbetegedések száma Hollandiában elérte az elmúlt 10 év legmagasabb szintjét.    

Frissített jelentésében az intézet felhívta a figyelmet, hogy idén már közel 13 ezer szamárköhögéses esetet regisztráltak, ami tizenkét éve a legmagasabb szám. Amennyiben a járvány tovább terjed, az év vége előtt új rekordot dönt a megbetegedések száma Hollandiában – figyelmeztettet a RIVM.     

A legtöbb korcsoportban az elmúlt hetekben kissé csökkent a szamárköhögéses fertőzések száma. A csecsemők esetében azonban a csökkenés „kevésbé egyértelmű” – közölte az intézet.
A betegség különösen veszélyes lehet a kisgyermekekre. Az öthónaposnál fiatalabb csecsemők fele és a valamivel idősebb csecsemők közel negyede szorul kórházi kezelésre.    

A kisbabákat be lehet oltani szamárköhögés ellen. Már a születés előtt is hatékony védelmet kaphatnak, ha az anya a terhesség alatt beoltatja magát. Azon anyák 90 százaléka, akiknek kéthónaposnál fiatalabb gyermekét szamárköhögéssel diagnosztizálták, nem kapott oltást terhessége 22. hetéig. A három- és tizenegyhónapos kor közötti fertőzött csecsemők 81 százaléka volt oltatlan, vagy a koruknak megfelelő oltást nem kapták meg teljes mértékben.    

A szamárköhögés baktériuma elsősorban köhögési panaszokat okoz, amelyek néha hónapokig tartanak, és tüdőgyulladássá fajulhatnak. A csecsemőkre azért veszélyes, mert a sok köhögéstől kimerülnek, ezért nehezen tudnak inni. „Az erős köhögés oxigénhiányt is okoz, ami agykárosodáshoz vezethet. Az is előfordul, hogy a szamárköhögésben szenvedő csecsemők nem köhögnek, de időnként leáll a légzésük” – olvasható a tájékoztatásban.    

A szamárköhögés a védőoltás 1957-es bevezetése előtt gyakori betegség volt Hollandiában, és évente körülbelül 200 gyermek bele is halt. 1996 óta ismét gyakoribbá vált, mivel a baktériumok szerkezete megváltozott. 2020 áprilisa és 2023 júniusa között viszont alig volt szamárköhögésről szóló jelentés, valószínűleg azért, mert a megbetegedést okozó baktérium terjedése ellen is hatottak a koronavírus-járvány terjedését célzó óvintézkedések.

Forrás: mti.hu

A rettegett betegség nincs is olyan távol tőlünk, hiszen az elmúlt héten adott hírt a bahir.hu arról a sajnálatos estről, mikor is egy szamárköhögésben szenvedő járványügyes ellenőrzött maszk nélkül egy budapesti gyermekszívsebészetet.

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál pécsi, baranyai vagy akár Baranya vármegyén túlról érkező közéleti, kulturális és környezetbarát, valamint sporthíreket, információkat.