A tegnapi Első Emelet koncert fantasztikus hangulatú volt, a zenekar is kitett magáért és a közönség is remek hangulatot varázsolt, ahogy együtt énekelte a bandával a közismert slágereket. Az egyetlen kritika, amit meg lehet fogalmazni, hogy a későn kezdődő hangpróba miatt kb. 15 perccel csúszott a koncertkezdés, ami azzal járt, hogy a 90 perces koncertnek is 22.45-kor lett vége. De ez nem kellene, hogy gondot jelentsen.

Ami miatt azonban mégis okozott kis nehézséget, az az, hogy így az utolsó „normál” buszokat nem lehetett elérni Kertváros felé, így maradtak az éjszakai járatok. De oda se neki, nincs baj, egy kedves barátomat elkísértem valameddig, majd lementem az Árkádhoz és sokadmagammal vártam az első 973-as buszt.

És hamarosan meg is érkezett a busz. Ezekből a szép kisméretű, zöld, még véletlenül sem csuklós buszokból. És elég volt egy pillantást vetnem a busz belsejébe, hogy lássam, hogy a Zsolnay-szobornál lévő emberek az ülőhelyeket már megtöltötték. Nem az lesz a kérdés, hogy le tudok-e ülni, hanem, hogy felférek-e a buszra.

A válasz hamar kiderült: nem. Ahogy az előttem lévő tömeg felszállt a buszra, az alja láthatóan lejjebb süllyedt a járműnek, de a nagyobb baj az volt, hogy kb. 15-20 ember már akkor sem fért fel rá (szó szerint, fizikálisan). Sőt, egy páran még leszálltak, mert nem akartak egy második, kissé kényelmetlenebb hering-partit a napra. Így kénytelen-kelletlen én is megvártam a következő buszt (25 perccel későbbi), ami a közben érkezők miatt megint szinte csordulásig megtelt. Itt már nem volt olyan ember, aki nem fért volna fel rá, de azért elég kényelmetlen volt, kb. az Árnyas utcánál éreztem először azt, hogy nem kell az ajtóhoz vagy egy másik utashoz simulnom.

Nem az első eset…

És miközben sokadmagammal ezeket átéltem, ismételten elgondolkodtam azon a nagyon egyszerű kérdésem: hogy a fenébe nem lehet megoldani, hogy egy hétvégi koncert napján, ami a város saját rendezvénye, eggyel több busz menjen éjszaka a nagyobb városrészekbe? Vagy legalább egy csuklós buszt miért nem tudnak küldeni? Most komolyan, egy ember sincs a Tüke Busznál, illetve a városvezetésben, akinek eszébe jutna, hogy a koncert napján valószínűleg többen akarják igénybe venni a buszokat és ezt az igényt ki kellene elégíteni? Azért ez nem egy agysebészet.

Ráadásul még csak azt sem lehet mondani, hogy ez az első alkalom volna. Legalább a negyedik vagy ötödik hasonló tartalmú cikkemet írom, amikor a Fény Fesztivál vagy valamilyen nagyobb pécsi rendezvény miatt így járok az éjszakai buszokkal. Egyszer is eléggé kínos egy ilyen bakit elkövetni, de hogy ez eseményről eseményre megismétlődik, az számomra érthetetlen.

Vagy talán nem is annyira képtelenség megoldani ezt? Ha valaki emlékszik, a június 7-i Korda György koncertre megnövelték az este induló buszok számát (és ezt eléggé rendesen hirdették a baloldali médiumok). Pedig akkor még nem éjszakai buszokról volt szó, hiszen fél 10 körül véget ért. Ha akkor ott meg lehetett oldani, most miért nem? Talán mert akkor kampány volt? Remélem nem…