Óriási belső feszültségek feszítik szét a Momentumot a tisztújítás előtt

Tisztújítást tart vasárnap a Momentum, ami komoly belső feszültségekkel jár a hírek szerint. Miután a párt 3,7 százalékos eredménnyel nem jutott be az Európai Parlamentbe, illetve kicsúszott a fővárosi közgyűlésből is, lemondott Donáth Anna pártelnök. A Népszava információi szerint „polgárháborús viszonyok” alakultak ki a Momentumban.

A belső feszültség oka a lap szerint Fekete-Győr András agresszív kampánya, amely szembefordította egymással a Momentum politikusait. A párt korábbi elnöke Tompos Mártonnal száll harcba a pártelnökségért, Fekete-Győr pedig nem várt sokat, már a választás másnapján nekiment a párt vezetésének.

Fekete-Győr András szerint hiba volt egy személy köré felfűzni a kampányt. Ezzel a véleményével egyetértett Cseh Katalin, Gelencsér Ferenc és Kerpel-Fronius Gábor is. Velük szemben foglalt állást például Soproni Tamás, aki nem is akar újrázni, így ő biztosan nem lesz tagja a vasárnap felálló elnökségnek. A Népszava szerint távozik Hajnal Miklós és Orosz Anna is, de Cseh Katalin és Bedő Dávid újraindul a tisztújításon. Ezt egyébként a Momentum sajtófőnöke megerősítette a Telexnek.

A Telex egyébként egy hosszabb elemzést is készített a párt gyengélkedésének okairól. Ebben több belső forrásuk is erős kritikával illette a Momentum kampányát és vezetését. Szerintük több oka is volt annak, hogy elvesztették szavazóik jelentős részét: a 2022-es összefogást, az elhibázott kampányt és Magyar Péter megjelenését is felsorolták.

A két évvel ezelőtti kudarcos összefogás után kérdésessé vált, hogy a Momentum hitelesen tudja-e még képviselni korábbi, mindenkivel kritikus politikáját. Ez már csak azért is lett fontos, mivel pont ennek köszönhetően jutott frakcióhoz a párt. Igénnyé vált, hogy különböztessék meg magukat a baloldali pártoktól, különös tekintettel a DK-ra, amivel az ellenzék vezető szerepéért harcoltak. Mára ez persze teljesen megváltozott, többek között Magyar Péter megjelenése miatt is.

A kampány kapcsán a lap kiemelte, hogy több hibát is felfedezni véltek a párton belül: a Donáth Annára épülő kampányt Fekete-Győr is kritizálta. A másik a főpolgármester körüli huzavona volt. A párt végül Karácsonyt támogatta, de logót nem adott neki, miközben megbukott a Párbeszéddel közös lista felállítása is. Nemcsak a párt szimpatizánsai, hanem a párt tagjai sem voltak egységesek abban, kit támogassanak. A kampány harmadik hibája az EP-üzenet nem megfelelő átadása volt, hiszen a párt nem tudta elmagyarázni a választóknak, hogy az EU-s pénzek hazahozatalát hogyan képzelik el.