Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a hagyományos ellenőrzésein túl olyan célzott ellenőrzéseket is végez, amelyek azokra a hétköznapi kérdésekre keresik a megoldást, amelyek minden állampolgárt egyformán és közvetlenül érinthetnek. Erről tájékoztatta az ÁSZ csütörtökön az MTI-t.

    Ezeknek az új módszertan alapján elvégzett ellenőrzéseknek a célja, hogy a probléma észlelését követően haladéktalanul elinduljanak azok a folyamatok. Amelyek az egyszerűnek tűnő, de annál nagyobb bosszúságot okozó problémákat rövid időn belül orvosolni képesek. Az ÁSZ olyan konkrét esetek mentén tekinti át a folyamatokat a tervezéstől a kivitelezésig, amelyek az állampolgárok mindennapi életét, közérzetét közvetlenül is befolyásolják. Összességében a cél annak kivizsgálása, hogy érvényesül-e az állampolgárként is joggal számonkért „értéket a pénzünkért” elve.
    Az ÁSZ most lezárult, egy konkrét útburkolatfelújítást vizsgáló ellenőrzése során megállapította: a műszaki átadás alkalmával ugyan észlelték, hogy maradtak olyan csatornafedelek, amelyek nem voltak az út szintjében. A kijavításra nem szabtak észszerű határidőt, a hibát pedig csak az követően javították ki, hogy tudomást szereztek az ÁSZ ellenőrzési szándékáról.
     Az ÁSZ szerint nemcsak a kivitelezői hanyagság, hanem a megrendelő intézmények gondosságának hiánya, a minőségi paraméterek meghatározatlansága vagy az átadás-átvétel szabályozatlansága is hozzájárulhatott a rossz minőségű végeredményhez.
    A nem megfelelő szintben elhelyezett csatornafedél nem csupán bosszúságot okoz, hanem balesetveszélyes, továbbá anyagi kárt okozhat az autósoknak.
    A közpénzből rosszul elvégzett munka, a gyenge minőség pedig felveti mind a megrendelők, mind a kivitelezők felelősségét – olvasható az ÁSZ közleményében.

További tartalmak itt!

forrás: mti