Budapest mellett vásárolt kastélyt Hilarion metropolita, és a magyar állampolgárságot is mindössze alig néhány hét alatt megkapta. – írta meg ma az Index.

Szexuálisan zaklatott egy 18 éves fiút Hilarion orosz ortodox metropolita (Kirill pátriárka egykori jobbkeze), aki később megszökött tőle – írja a Novaja Gazeta.

 „Mentsük meg Hilarion metropolitát” címet viselve, Andrej Kurajev ortodox teológus blogján megjelent egy jegyzet március 11-én. 

„Nagyon ajánlom a zsinatnak, hogy Hilariont hívják vissza Oroszországba. Bár Orbán a barátja, az ő mindenhatóságában sem szabad hinni. A bíróságok és a sajtó még Magyarországon is utána tud menni a történetnek. Ami hasonló ahhoz, ami miatt Gurij Szalimov püspöknek Párizsból egészen Magadánig kellett menekülnie. És ha ez a keserű történet hozzám eljutott, akkor másokhoz is el fog jutni” − olvasható Kurajev bejegyzésében (Legalább kétszer személyesen találkozott Hilarion Orbán Viktorral az utóbbi években, egyes sajtóbeszámolók szerint leginkább a keresztényüldözésről tárgyaltak). 

A posztjábanban egy esetleges szexbotrány kibontakozásának lehetőségéről is ír Andrej Kurajev arra utaltva, hogy Hilarion (világi nevén Grigorij Alfejev) körül történhet meg akár a közeljövőben mindez.

Kurajev posztja szinte észrevétlen maradt a nyilvánosság előtt. Három nappal később, március 14-én azonban az orosz állami RIA Novosztyi „a magyar ortodox egyházmegyében történt nagyszabású lopásról” közölt cikket, a hír végén egy atipikus szófordulattal: „A gyanúsított nevét a nyomozás érdekében nem hozzák nyilvánosságra, és emlékeztetünk arra, hogy a nagy értékre elkövetett lopás a magyar büntető törvénykönyv szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” − írja riportjában a Nobel-békedíjjal kitüntetett Dimitrij Muratov által alapított Novaja Gazeta Europe (arról, hogy az egyházmegyében lopás történhetett, utóbb mi is írtunk egy másik orosz beszámoló alapján). – írja cikkében az Index.

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál pécsi, szigetvári, baranyai vagy akár Baranya vármegyén túlról érkező közéleti, kulturális és környezetbarát, valamint sporthíreket, információkat.

Fotó: Facebook/Semjén Zsolt