1938 július 8-án, Mezőkeresztesen született Koncz Gábor, Kossuth- és Jászai Mari-díjasú színész, színházi rendező, érdemes művész és Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 1959 és 1963 között végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Két évig vidéki színházakban játszott, ám filmszerepeinek köszönhetően az egész ország megismerhette. Előnyös fizikai adottságokkal rendelkező, határozott, közvetlen személyiség, színpadi és filmszerepeiben azonban hitelesen formált meg egyéniségétől távolabb eső figurákat is. Gödön él. Kedvenc sportjai a vízisí és a lovaglás, szabad idejében festegetni is szokott. – olvasható az Új Színház oldalán.

A Színművészetin olyanokat nem nevelnek, akik ütnek vagy állják az ütéseket, hanem csak lesik a verekedést. Nem szeretem azt a mamut világot, a beteges ideológiákat, ugyanakkor szeretem az egyenes, bátor embereket, és Orbán Viktor ilyen

Többek közt ezt olvashatjuk az RTL.hu oldalon megjelent írásban, melyben a művész Orbán Viktorról  beszél.  „Büszke vagyok rá, hogy ismerem, és arra is, hogy szeret engem” – mondta.

Filmszerepeinek köszönhetően országosan is ismert lett, olyan alkotásokban vett részt, mint a HattyúdalA kőszívű ember fiai, a Hideg napok, az Egy szerelem három éjszakája, az Egri csillagok és a Honfoglalás. 2007-ben Kaszkadőr nélkül címmel jelentette meg önéletrajzi könyvét. Hobbija a vízisí és a lovaglás. Díjai, kitüntetései: Filmkritikusok díja – 1964, Jászai Mari-díj – 1968, SZOT-díj – 1971, A filmszemle díja – 1981, Arany Páva díj, a legjobb férfi alakításért (Új-Delhi) – 1981, Érdemes művész – 1982, MSZOSZ-díj – 1994, Kossuth-díj – 1997, Csillagok Fala – 2005, Radnóti-díj – 2006, Köztársasági érdemrend középkeresztje – 2007-ben.

Boldog születésnapot kívánunk!

forrás: port.hu