Szerdától elkezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházásokról szóló törvényi szabályozás ellen – mondta Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese a Nemzeti Választási Iroda előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Csárdi Antal átvette az aláírásgyűjtő íveket, aminek kapcsán elmondta, hogy a következő négy hónapban kétszázezer érvényes aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy a népszavazás megtartható legyen. Egy érvényes és eredményes népszavazás után pedig vissza kell vonni az érintett törvényi rendelkezést. Csárdi Antal kijelentette: „a visszaélés törvényét” kívánják a népszavazással megszüntetni.

„Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy, ezért az a cél, hogy semmilyen pártlogó, illetve párthoz köthető jelzés ne jelenjen meg a népszavazáshoz kapcsolódóan, és a lakosság, a magyarországi pártok és a civilek segítségére egyaránt számítanak” – hangsúlyozta.

A Balaton-part, a Fertő tó beépítése és az akkumulátorgyárak létesítése egyaránt ennek a törvénycikknek a segítségével vált felgyorsíthatóvá. Emiatt tudtak az illetékesek az állampolgárok megkerülésével olyan döntéseket hozni, amelyek az alapvető szabályokat figyelmen kívül hagyták. Felidézte azt is, hogy a népszavazási kezdeményezést Lázár János minisztériuma többször megtámadta. Kétszer járta meg a Kúriát, a Nemzeti Választási Bizottságot és egyszer az Alkotmánybíróságot. „A hosszú harc végeredménye, hogy szerdától elkezdődhet az aláírásgyűjtés” – közölte Csárdi Antal.