Kiváló minőségű az ormánsági dinnye

Az ormánsági dinnye egész Baranya megyében ismert és kedvelt gyümölcs

Az ormánsági dinnye egész Baranya megyében ismert és kedvelt gyümölcs, különösen kánikulában. Az idei termés kiváló minőségű, köszönhetően az időjárásnak, erről beszélgettünk Vas Sándor őstermelővel.

A közösségi oldalon is megtalálható a „Vas család„, akik dinnyetermesztéssel foglalkoznak. Mióta csinálják?

Elmondhatom, hogy több mint negyven éve ezzel foglalkozom és nemcsak én, hanem a a családom is. Három lányom van, akik férjeikkel szintén részt vesznek a termelésben és az értékesítésben. Hiszen egy ideje már közvetlenül a fogyasztóknak mi értékesítjük a gyümölcsöt. Amikor kezdtünk, még többféle növényt termesztettünk, de mára már csak a görögdinnyét illetve a sárgadinnyét tartottunk meg.

Az Ormánság régóta híres a dinnyéről, hiszen már gyerekkoromban emlékszem a „vajszlói dinnyére”. Valamikor külföldre is szállították. Tudomásunk szerint Magyarországon átlagosan 10-12 kg/fő a dinnyefogyasztás. 2010 óta 4,5 kilogrammal nőtt az átlagos dinnyefogyasztás. Hogyan lehet népszerűsíteni a magyar, a baranyai dinnyét?

Valóban több évtizedes hagyományai vannak az Ormánságban a dinnyetermesztésnek, azonban ma már jóval kevesebben foglalkoznak vele. A termesztés költségei évről-évre magasabbak. Mi is tagjai vagyunk a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének, mely kóstoltatással is törekszik a dinnye népszerűsítésére.

Az idei dinnyetermés kiváló minőségű az Ormánságban. Ez minek köszönhető?

Idén az időjárás tulajdonképpen kedvez a dinnyének. Hiszen tavasszal nem voltak komoly fagyok és a hőmérséklet is magas folyamatosan. Persze mindennek van előnye és hátránya is.

Úgy tudom az önök neve garancia a minőségre is. Hogy tudják az egész szezon alatt biztosítani a kiváló minőséget a vásárlók számára?

Először is nagyon fontos, hogy a palántákat is magunk neveljük magról. Árusítunk magszegény görögdinnyét, aminek sötétzöld a héja és csíkoshéjút is, valamint természetesen sárgadinnyét. A folyamatos jó minőségnek az is a titka, hogy szakaszosan, négyszer vetünk, így folyamatosan tudjuk szedni. A dinnyeszezon vége egészen szeptember elejéig tart és végig el tudjuk látni vevőnket kiváló minőségű áruval.

Hol lehet önöktől vásárolni és milyen napokon?

Ott vagyunk a siklósi piacon minden héten háromszor, szerdán, pénteken és szombaton. De elérhető a gyümölcs Harkányban a Buzogány utcában. Nyitva vannak hétfőtől-vasárnapig 9 órától este 7 óráig.

Köszönjük Vas Sándornak, hogy rendelkezésünkre állt.

A Bahír elkötelezett a hazai, helyi termékek, zöldségek, gyümölcsök népszerűsítése mellett.