A komlói Bohuny Tibor mézei sikeresen szerepeltek Szentlőrincen

Korábban hírt adtunk arról, hogy 2024. november 16-án, szombaton 18.00 órakor került megrendezésre a III. Szentlőrinci Nemzetközi Méz, Pálinka és Párlat Fesztivál díjátadó gála-estje. A szentlőrinci Brantner-Koncz Alapítvány kuratóriuma által megrendezett  eseménynek helyszínt biztosított a Szentlőrinc Városi Sportcsarnok. A termelők mézei és pálinkái komoly zsűri előtt mérettettek meg.

A nemzetközi megmérettetésre nyolc országból, Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Lengyelországból, Magyarországról, Románia-Erdélyből, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából érkeztek a minták.

„Örömömre szolgál, hogy Szentlőrinc harmadik alkalommal adott otthont a régió egyik legkülönlegesebb gasztronómiai és közösségépítő eseményének. A fesztiválon köreinkben köszönthettük Jakab Istvánt, az Országgyűlés alelnökét, dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár urat, valamint dr. Őri Lászlót, a Baranya Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökét. Az este középpontjában a pálinka és a méz állt! A pálinka nemzeti büszkeségünk, ennek a párlatnak a készítése, fogyasztása és múltja fontos része a nemzeti identitásunknak. A fesztivál céljai között szerepel a méz és méhészet népszerűsítése is, amelynek kulcsszerepe van a mezőgazdaságban, ugyanis beporzás nélkül nincs fenntartható fejlődés, nincs fenntartható jövő. Köszönöm dr. Győrvári Márk kuratóriumi elnök, May Gábor alpolgármester úr, és a szervezésben közreműködők munkáját!” – írta bejegyzésében Vörös Sára, Szentlőrinc polgármestere.

Bohuny Tibor mézei három kategóriában is jól szerepeltek

Különleges mézek kategóriában egy komlói méhész ezüst fokozatot érdemelt ki selyemfű mézével. Az első helyet egy vörösgyűrűs som mintával pályázó termelő szerezte meg. Bohuny Tibor hárs-, valamint virágméz kategóriában szintén ezüst fokozatot ért el.  A rendezvényen felhívták a figyelmet a pálinkafőzők és a méhészek munkájának kapcsolatára, hiszen a méhek rendkívül fontos szerepet játszanak a gyümölcsfák beporzásában, hiszen mindenki tisztában van vele, hogy gyümölcsök nélkül pálinkák sem készülhetnének. – írja a Komlói Újság