A kenyérlángos már nagyon régóta készítik, melyhez az alapanyagon a kenyérsütésnél megmaradt tészta biztosította. A tésztát laposra nyújtották és a kemence elejében sütötték szép pirosra. Voltak akik zsírral, mások tejföllel megkenve, akár szalonnával, vagy hagymával fogyasztották. Egyik idős ismerősöm mesélte még gyerekkoromban, hogy alig várta a kenyérsütést, mert akkor kaphatott langallót. És arra mindig szívesen emlékszik vissza, hiszen melegen egy pohár friss tejjel mennyei eledel volt a számára. Szerencsére manapság újra sokan készítik és fogyasztják. Rendezvényeken is egyre több helyen találkozhatunk ezzel a finomsággal, melynek illata messziről odacsalogatja a látogatót. Sokan úgy tartják ez a magyar pizza.

Az interneten számos receptet találhatunk kenyérlángos, langalló, töki pompos néven. De akinek nincs kedve elkészíteni, annak sem kell lemondania, hiszen manapság már több bolt és pékség polcain is megtalálható sonkás, szalonnás, sajtos, fokhagymás ízesítéssel. Van aki a tésztájába főtt áttört burgonyát tesz, de létezik olyan recept is, amelyben ez nem található meg. Az elkészítéséhez lisztre, élesztőre, vízre, vagy tejre, sóra, cukorra és kevés olajra van szükségünk. Bedagasztjuk, megkelesztjük, kinyújtjuk, a tetejére ráhelyezzük a feltétet, vagy feltéteket és pirosra sütjük. Egy leves mellé, akár ebédre is fogyasztható.
További hírek, információk: bahír
Kiemelt kép: Papp Attila