2000 focicsapatnyi élelmiszert spóroltak meg a magyarok 2024-ben

Közel öt éve kulcsfontosságú szereplője a magyar és kelet-közép európai fenntartható kezdeményezéseknek a Munch ételmentő applikáció. A most közölt Fenntarthatósági Riportból kiderül, hogy az ételmentés látványos hatással van a környezetünkre. A tavalyi évben a magyar ételmentőknek sikerült annyi üvegházhatású gáz kibocsátásától megkímélni a bolygót, ami 201 400 Budapest és Debrecen közötti autóútnak felel meg egy átlagos benzines gépjárművel.

Az ételpazarlás problémájának súlyosságát jól mutatja, hogy az Európai Unió egy közös fenntarthatósági célt tűzött ki a károk csökkentésének érdekében. 2030-ig minden tagállamnak meg kell tennie bizonyos lépéseket azért, hogy az előállítás során 10 százalékkal, a fogyasztói oldalon pedig fejenként 30 százalékkal csökkentse az ételpazarlás mértékét. A közös célhoz a muncholók már most is hozzájárulnak, hiszen ahogyan a Fenntarthatósági Riportból is látható, összefogással jelentős mennyiségű felesleges hulladéktól és üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Földet.

A Munch riportja rávilágít arra, hogy a legkisebbnek tűnő változás sem elhanyagolható, hiszen akár egy-egy csomag megvásárlásával is hozzájárulhatunk a közös sikerhez. Kiderül például, hogy Magyarországon több, mint 1700 tonna élelmiszert mentettek meg tavaly az ételmentők. Ez a mennyiség nagyjából 3544 panelházban található liftet töltene meg a maximális teherbírás kihasználása mellett. Az üvegházhatású gázok terén sem elhanyagolható a közösség hatása, ugyanis közel 8500 tonna kibocsátását előztek meg a muncholók. Ez 43-szorosa annak a szén-dioxid mennyiségnek, amit a Margit-szigeten levő fák egy év alatt elnyelnek.

A teljes számítás az alábbi linken található meg: https://munch.eco/hu/kornyezeti_hatasunk/