Süssünk valamit – mákosguba torta

Bizonyára sokan szeretik a mákos gubát, mely talán a legegyszerűbben elkészíthető édességek, desszertek közé tartozik. Elegendő hozzá néhány kifli, tej, mák és cukor. A kifliket felkarikázzuk, majd forró, cukros tejjel leöntjük és ízlés szerint darát mákkal és porcukorral ízesítjük. Ez a desszert egy tartalmas leves mellé második fogásnak is kiváló. De fogyaszthatjuk akár vacsorára is. Vannak olyanok is, akik nem kifliből csinálják, hanem sütnek hozzá bobajkát. „A bobajka elkészítéséhez 1 deci langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és hagyjuk, hogy felfusson. A maradék tejet egy kis lábosban összemelegítjük a vajjal. Közben a liszthez adjuk a tojást, a sót, a vaníliás cukrot,  majd a felfutott élesztőt és a vajas tejet. Alaposan kidagasztjuk, majd nedves konyharuhával letakarva 1 órán át kelni hagyjuk.Ha szépen megkelt, egy lisztezett deszkán finoman kinyújtjuk nagyjából 2 centi vastagra és négy csíkot vágunk belőle.  A csíkokat hengerré formázzuk és éles késsel kb. 3 centi széles darabokra vágjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt szép sárgára sütjük.” – írja a streetkitchen.hu

De ha már ennyire szeretjük ezt a fogást, akkor miért ne készíthetnénk ebből egy isteni tortát. Természetesen a receptek tömkelegét találjuk meg az interneten, cukormentes, sütés nélküli, laktózmentes módon elkészítve is. Vanília krémmel, tejszínhabbal a tetején talán a legfinomabb.

De készíthetünk belőle akár pohárkrémet is.

fotó: RG konyhája