Mintegy 1200 jelentkezőnél került sor a Semmelweis Egyetemen június 15-én meghirdetett térítésmentes koronavírus ellenanyagszint-vizsgálatra – közölte az Egyetem. A tesztek kapcsán mind az öt, Magyarországon használt vakcina hatására létrejött ellenanyagszintet vizsgálták. Az esetek 88 százalékában pozitív eredményt adott az antitestek kimutatására szolgáló teszt azoknál, akik egy korábbi antitestvizsgálat negatív eredményével érkeztek az egyetemre. A pozitív eredmények aránya alapján mind az öt kétdózisú vakcina hatásosan ki tudja váltani az ellenanyag-termelést.

A Semmelweis Egyetem 1195 vérvételt végzett el a vizsgálat során, olyan személyeknél, akiknek volt megelőző negatív teszteredménye. A végeredmény pedig így néz ki:

OltóanyagVolt korábban negatív ellenanyag tesztje Semmelweis Egyetemen is negatívnak mértükPozitívak aránya(megfelelő ellenanyag szint kimutatható)
Sinopharm88114384%
Pfizer109397%
Moderna16194%
AstraZeneca69297%
Sputnik-V1200100%
ÖSSZESEN119514988%

A klinikai vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a második oltás után

  • Pfizer/BioNTech vakcinája, a Comirnaty 95 százalékos,
  • Moderna készítménye 94,5 százalékos,
  • az Oxford/AstraZeneca készítménye (a 12 hetes oltási séma alkalmazásával) 82 százalékos,
  • Szputnyik V, az orosz Gamaleja Intézet készítménye 97,6 százalékos,
  • a kínai Sinopharm vállalat oltása pedig átlagosan 79,4 százalékos

hatásossággal rendelkezik.

A POZITÍV EREDMÉNYEK ARÁNYA ALAPJÁN MIND AZ ÖT KÉTDÓZISÚ VAKCINA HATÁSOSAN KI TUDJA VÁLTANI AZ ELLENANYAG-TERMELÉST

Az eredmények messzemenően igazolják a hazánkban használt vakcinák hatékonyságát. A vizsgálatnak ugyanakkor üzenete van a be nem oltottak számára is. Azt üzeni ugyanis, hogy saját és környezete egészségének megóvása érdekében mihamarabb oltassa be magát, hogy néhány héten belül ő maga is rendelkezhessen a koronavírus és szövődményei elleni védettséggel. A legfontosabb üzenet, hogy hazánkban használt vakcinák megfelelő ellenanyag-választ váltanak ki és hatékonyak, az oltásnál pedig nincs fontosabb és eredményesebb védekezés. – írja a Jövő TV.