Az aszalt szilvát nagyon szeretem. Édeskés, de nem túl markáns íze kiváló kiegészítő eleme lehet sós ételeknek, emiatt nem csupán desszertként, hanem húsok töltelékeként, illetve köretelemeként is gyakran használják. A következő receptben szintén fontos szerep jut neki. A múltkori káposztás gombóc recept után ezúttal ismételten a sváb konyhának egy sajátos ételét mutatjuk be. A pénteki napon a svábok tradicionálisan nem fogyasztottak húst, annak a napnak a fő alapanyaga a bab volt. A mai receptünk egy tradicionális babos étel, amihez aszalt szilvát is használunk és persze az elmaradhatatlan tésztagombóc is megjelenik benne. Ellentétben a tradíciókkal, ebbe egy kevés hús is belekerül, de vegetáriánus verzióban is könnyen elkészíthető. Egyébként ezt a receptet is elkészítették a gyerekek a korábban már említett fekedi gyerektáborban!

A kép illusztráció. Forrás: www.receptmuhely.hu

Hozzávalók:

  • 60 dkg bab
  • 5 dkg zsír
  • 5 dkg liszt
  • 1 ek pirospaprika
  • fél fej fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • füstölt hús (esetleg füstös ételízesítő kocka)
  • 1 ek só
  • 15 dkg tejföl
  • 60 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 tk cukor
  • 1 ek só
  • 10 dkg olvasztott zsír
  • 15 dkg aszalt szilva

Elkészítés:

Az előző este beáztatott babot a sóval, füstölt hússal/kockával, fokhagymával feltesszük főni. Miközben a bab fő, paprikás hagymás rántást készítünk, valamint az aszalt szilvát (fahéjjel ízesített) cukros vízben elkezdjük főni. Ha megpuhult a bab, beletesszük a rántást.

A Hefeknedellel (Hefeknödel) szintén egy német tésztagombóc, elkészítése viszonylag egyszerű: A langyos cukros tejben megfuttatott élesztőt elkeverjük egy tojással. Hozzáadjuk a liszthez és sóhoz, és jól kidolgozzuk a tésztát. Félórát kelesztjük.  12 részre osztva lisztezett nyújtódeszkán vékonyra nyújtjuk azokat, megkenjük olvasztott zsírral felsodorjuk és csomót kötünk belőle. Letakarva még kelesztjük. A tepsit jól kikenjük zsírral, 3 dl sós vizet öntünk bele, belehelyezzük a tésztát és sütőben megsütjük. Az étel minőségén nagyon sokat javít, ha lelkes és vidám gyerekek szívvel-lélekkel készítik 🙂

forrás: feked.hu

Miután elkészült, nincs más dolgunk, mint tálalni az összetevőket, a tányér aljára tesszük a főzeléket, rá a gombócot, a megfőtt aszalt szilvát pedig tegyük a főzelék mellé. Elsőre kicsit a magyar konyha kedvelői számára bizarrnak tűnhet ez az ételkombináció, de higgyétek el, a sós-füstös-édes ízek kombinációja nagyon kellemessé teszi a fogást. Jó étvágyat!

Van recepted, amit szívesen megosztanál velünk? Írd meg az info@bahir.hu e-mail címre!