Péterffy Attilát 2019 őszén választották polgármesternek a pécsiek. A mérnök végzettségű szakember, korábban hőerőműnél volt vezérigazgató, akik közelről ismerik, egyértelműen technokratának tartják őt, sőt több városházi forrásunk is úgy vélekedett róla, hogy inkább a piaci környezet lenne számára ideális, ahol korábbi tapasztalatait és attitűdjét kamatoztatni tudná. És ezt információink szerint nem csak ők, hanem a magyar kormány is így gondolja. Nem véletlen, hogy Paks II kapcsán egyre többször és több helyen merül fel Péterffy Attila neve, mint lehetséges projektmenedzser.

Kormánypárti, és ellenzéki forrásaink is megerősítették, egymástól függetlenül, különböző időszakban, hogy Péterffy számára ez egy valós opció, sőt olyan képviselő is akadt, aki azt jósolta, hogy már az idei évet sem tölti ki a posztján a polgármester. Elsőre nehéz ezt elhinni, és kezeljük helyén a városházi pletykákat, de minden érintett számára lenne ebben opció.

A kormány egyrészt az ország egyik giga-projektjéhez nyerne egy kiváló szakembert, ráadásul egy ellenzéki város polgármesterét „nyerné meg magának”. Utóbbi azért lenne fontos, mert ha Péterffy lemond, mindenképpen új polgármestert kell választania a pécsi embereknek. Értelemszerűen ez új esélyt jelentene a Fidesz számára.

Péterffy anyagilag vélhetően jövedelmezőbb állásban találná magát, olyan területen ami az ő személyiségéhez sokkal, de sokkal közelebb állna. Kevésbé kellene napi szinten politikai csatákba bocsátkoznia, ellenzéki sajtóval foglalkoznia, és hátra hagyhatna mindent, amit egyöntetű vélemények alapján nem kedvel. Ráadásul, ha marad (amire természetesen bőven-bőven van esély!), igen nehéz év fog rá várni. A Mindenki Pécsért Egyesület egyre megosztottabb, a város anyagi helyzete az iparűzési elvonások miatt nem túl rózsás, kívülről és belülről is támadni fogják őt. A karácsonyi békebeli időszak elmúlt, gyanítható, hogy Nyőgéri Lajos kinevezése miatt lesznek még házon belüli csatározások. Akkor és ott kiderült, rengeteg feszültség volt elnyomva a felszín alatt, ami gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra robbant be.

Mi történne, ha Péterffy lemondana?

Új választásokat írnának ki. Természetesen a képviselőtestület összetétele nem változna, csak a polgármester személyéről dönthetnének a pécsiek, újfent. A Fidesz-KDNP-ÖPE szinte biztosan közösen indulna rajta el, ám az elmúlt hónapok után arra már nincs garancia, hogy az ellenzéki pártok többé-kevésbé képesek lennének-e újra összefogni. A háttérben többen is pletykálnak arról, hogy nagyon komoly feszültség van az MSZP-Jobbik, és a Momentum-DK duó mögött. A Párbeszéd frakciója eközben gyakorlatilag felbomlott, az LMP pedig nem is volt része ennek az összefogásnak. Alig több, mint egy évvel a sorsdöntő országos választások előtt kellene megnyugtató megoldást találniuk az ellenzéki összefogás pártjainak, úgy, hogy igen nehéz időszakon vannak túl. Nehéz elképzelni azt, hogy a Momentum beállna például Nyőgéri Lajos mögé, vagy a városban a forrásokat tekintve vezetőszerepben lévő MSZP elengedné a polgármesteri széket, például Bognár Szilvia javára. A várost vezető összefogás nagyon nehéz helyzetben lenne, ha Péterffy esetleg távozna a posztjából, még akkor is, ha sok esetben éppen ő maga a konfliktusok egyik fő forrása. Ám Péterffy egyben a habarcsa is ennek, aki ha nehezen is, de egyelőre képes összefogni a különböző érdekek mentén cselekvő személyeket.