A covid-oltások küszöbön álló beadásáról is beszélt Orbán miniszterelnök vasárnap a Kossuth Rádióban. Ezek voltak a legfontosabb közlendői:

  • Eddig 35 ezer ember immunizálásra, vagyis kétszeri beoltására elegendő vakcina érkezett az országba.
  • A miniszterelnök nem elégedett a vakcinák beszerzésének tempójával, és bár majdnem brüsszelezett egyet amiatt, hogy egyes gyártók vakcináját előbb adhatták be unión kívüli országokban, végül elismerte, hogy “nem róhatjuk fel Brüsszelnek azt, hogy a gyártók nem tudják pontosan megmondani a szállítási időpontokat és mennyiségeket.”
  • Orbán szerint van terv arra az esetre, ha hirtelen mégis nagy mennyiségű vakcina érkezne. Ebben az esetben az egészségügyi intézményeken felül a választási helyiségekben oltanának. Arra nem tért ki, hogy mi lenne az óvodákban és iskolákban található szavazóhelyiségekkel.
  • A korlátozások esetleges feloldásáról ezt mondta: „Ha a vakcina előtt kezdesz lazítani, a vakcina meg nem érkezik meg, akkor egy fertőzéshullámot indítasz el, és szabadítasz rá az országra”
  • A miniszterelnök szerint a második hullámot kivédtük, a feladat most az, hogy ne legyen harmadik.
  • Orbán Viktor a német Biontech és az amerikai Pfizer közös RNS-vakcinájáról ezt mondta: „Kis túlzással, de nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina: amerikai pénz és magyar ész van benne.” Ezt arra alapozta, hogy december 31-én beszélt a vakcina alapjait kidolgozó Karikó Katalinnal és megértette, hogy az oltást fejlesztő cégnél a kutatások irányításában mennyi magyar dolgozott.
  • Orbán szerint a magyar egészségügy jobban helytállt, mint sok, nálunk magasabbra sorolt ország egészségügyi rendszere. A miniszterelnök szerint ez azért igaz, mert nálunk, állítása szerint az orvosoknak nem kellett arról dönteniük, melyik beteg maradjon életben, nem haltak meg emberek azért, mert nem volt ellátás a kórházban és nem kellett folyosókon fektetni betegeket. (444.hu/Kossuth Rádió)