A Horror, mint műfaj nagyjából egyidős a különböző történetmesélésekkel. Mesék, képregények, sorozatok, filmek, könyvek: mindegyikük között találni horrorisztikusat. 2017 nyara óta pedig Pécsnek is van saját horror történetekre szakosodott csapata, ők a Horror Stories of Pécs, velük beszélgettünk az eddigi munkáikról, sikereikről és a jövőbeli terveikről!

– Mikor és hogyan jött létre a Horror Stories of Pécs?

– 2017 nyarán alapítottuk meg a H.S.O.P.Productions független amatőr filmes társulatot, ami mondhatni, hogy egy nagy csalódás miatt jött létre.

2017 áprilisában egy többmilliós költségvetésű posztapokaliptikus horrorfilm szereplőválógatóján vettünk részt, ahol a több 100 jelentkezőből fő, illetve mellék szereplőknek választottak ki minket. Ezután körülbelül 2 hónapig jártunk szituációsgyakorlatokra, tréningekre. Majd a forgatások előtt pár héttel közölték velünk, hogy elkaszálták a projektet, nem lesz belőle semmi.

Többen kapcsolatban maradtunk, és felvetődött az ötlet, hogy készítsünk egy saját filmet, abból amink van. Megírtam az első filmünk, A Panel forgatókönyvét, és rögtön bele is vágtunk. Még azon év decemberében meg is jelenítettük, és így indult útjára az ország első horror antológia sorozata, a Horror stories of Pécs.

– Hányan dolgoztok benne, mit lehet rólatok tudni?

– Ez mindig változó, projekt függő.

Eleinte hatan, heten voltunk az alapcsapatból, de hamar lemorzsolódtunk miután A Panelt nem jelölték Oscar díjra (ha-ha-ha).

Mindent én szervezek, szerkesztek, én írok, és én rendezek. De természetesen vannak bástyák, akikre mindig lehet számítani, bármiről is legyen szó.

Az alapcsapatból Boros Antal és Czuppon Attila maradtak mellettem. Nemsokkal később csatlakozott Fülöp József, és pár éve Neidert Adrián, akik szintén hasznos tagjaivá váltak a társaságunknak.

Nincsenek anyagi támogatóink, és nincs semmilyen bevételünk a filmekkel. Átlag, hétköznapi technikával dolgozunk, pár ezer forintos költségvetéssel amit mi dobunk össze. Színészeink pedig önkéntes szereplők, akik általában mi magunk vagyunk, vagy az ismeretségi köreinkből kerülnek ki.

Szó szerint, mindent a 0-ból hozunk ki…

– Mi volt az eddigi legnagyobb projektetek?

– Ez egyértelmű, az Egy sorozatgyilkos balladája, amit kerek egy esztendeig készítettünk, és a város ikonikus filmszínházában, az Uránia moziban került sor a premierére egy nyilvános vetítésen, amire szép számban érkeztek nézők.

– Ha esetleg voltak nagyobb sikereitek, vagy komolyabb elismeréseitek, elmesélnéd, mik voltak azok?

– Szinte mindent sikerként élünk meg, egy pozitív kommentet, visszajelzést, egy megjelent cikket és egy interjút is, mert ezek mind azt tükrözik, hogy amatőrségünk ellenére igen is érdekli az embereket az, amit csinálunk, és el is ismerik.

A mozis premiert nagyon nagy sikerként éltük meg, azt hittük, hogy innen nincs is tovább, hát tévedtünk. Az Egy sorozatgyilkos balladáját beneveztük tavaly a Nemzetközi Hét Domb filmfesztiválra, ahol döntőbe került, és a 65 döntős film közül a közönségszavazáson egy előkelő 16. helyet ért el. Szintén tavaly, november végén pedig egy nemzetközi elismerésben is részesültünk, mert a 10.31. című filmünk a kanadai The Horror Movie Award egyik leányfesztiválján Best Film kategóriában második helyezést ért el.

– Most épp milyen filmen dolgoztok? Mit lehet róla tudni?

– Az eddigi legkomolyabb projektünkben vagyunk nyakig benne. Ez lesz az eddigi leghosszabb, és várhatóan a legjobb filmünk is. Jelenleg leálltunk a forgatásával, de ha az időjárás és a Covid is úgy akarja, márciusban be tudjuk fejezni. Ami azt jelenti, hogy április második felében akár már meg is jelenhet, mert az eddigi felvételek utómunkálataival is szinte teljesen megvagyunk, aminek köszönhetően egy kedvcsináló teaser videót már meg is jelenítettünk.

Az örökös Teaser videója:

– Egy-egy film elkészítése mennyi időt vesz igénybe? Civil munka mellett csináljátok mindezt?

– Teljesen projekt és szereplő függő, hogy mi mennyi ideig tart. Egy short filmet pár hét alatt el lehet készíteni. Az 50 perces Panelt 5 hónapig csináltuk, a 30 perces Babát 4, a Balladát pedig 12 hónapig. A mostani filmünk, Az Örökös kb 9 hónap lesz, amiben van egy 3-4 hónapos forgatási szünet.

Abszolút, mindenki civil foglalkozással bír, többünk már családos ember. Teljesen hétköznapi, átlag emberek vagyunk, senki nem tanult semmit a filmezésről, azelőtt semmi közünk sem volt hozzá. 

YouTube csatornánk, ahol nem csak a filmjeink, hanem más, általunk készített videós tartalmak is megtalálhatóak:

https://www.youtube.com/channel/UCfXQiJBMgWbWFxn8eS0c0Eg

Naponta frissülő Facebook oldalunk, ami az ország legváltozatosabb horror oldala, ahol nem csak a munkásságunkkal, hanem számos más érdekességgel, poénokkal, hírekkel találkozhatnak a követők:

https://www.facebook.com/h.s.o.p.productions