Érdekes térképet tett közzé az euromaps nevű oldal. Azt vizsgálták, hogy az egyes európai országokban mennyire népszerűek a zöldpártok, hol van egyáltalán parlamenti jelenléte a zöld erőknek. Sajnos az a tény, hogy a régióban az LMP – Magyarország Zöld Pártja parlamenti frakcióval rendelkező párt, igazi unikornisnak számít: Közép-Kelet Európában alig-alig akadnak környezetvédő, fenntartható, zöldpolitikát folytató pártok.

Ha az egykori vasfüggöny mögé nézünk, azt láthatjuk, hogy csupán, a három balti államban és Boszniában van zöldképviselet, Magyarországon kívül. Lengyelország, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Bulgária, Szerbia és a térség többi államában a zöldek nem tudtak bejutni a helyi törvényhozásba.

A térképről kivehető, hogy sehol nem tud 20% fölé nőni a zöld politizálás, Németország, Csehország és Litvánia áll a legjobban, ilyen szempontból, igaz a cseheknél maximum a jelenlegi közvéleménykutatási eredményekből lehet kiindulni, ugyanis az ottani zöld párt nem jutott be a cseh országgyűlésbe, könnyen lehet, hogy ilyen szempontból van némi hiba a térképen.

A magyar társadalom ez alapján jóval zöldebb gondolkodásúnak tűnik, mint a környékbeli országok társadalmai, hiszen a honi zöld párt egymás után háromszor is bejutott a parlamentbe, és az ellenzéki összefogás részeként vélhetően 2022-ben is lesz zöldképviselet a törvényhozásban.