Január hónapot Boldogasszony havaként, vagy Télhóként, de a Fergeteg havaként is szokás emlegetni. Jelenleg kinézek az ablakon, és felhős, nyirkos, kissé enyhe időt látok odakint. Az előrejelzések alapján Baranyában, az előttünk álló hétvégén mindez megváltozik.

Szombat:

Az év első munkával töltött hetének szombatján, a reggel szintén nyirkos, felhős idővel ébreszt bennünk. Napközben váltakozóan felhős és napsütéses idő vár ránk, a szerencsések több órás napsütésnek örülhetnek. A bátrabbak nyugodtan nekivághatnak a túrázásnak, kirándulásnak. Mérsékelt északnyugati légmozgás mellett a levegő hőmérséklete 5 fok körülire emelkedik mindössze.

Vasárnap:

A karácsonyfa lebontásának, és Jézus megkeresztelésének vasárnapján, dél felöl sötét, havat ígérő felhők érkeznek Baranya megyébe. A megduzzadt, vastag felhőzetből hószállingózás várható. Az ország többi megyéjéhez hasonlóan nálunk is megindul a havazás. Míg a megye nyugati felére mesebeli hószállingózást ígérnek a meteorológusok, addig a keleti részen mindössze havas esőre, enyhe havazásra van remény. Napközben az északkeleti szél egyre inkább meg fog élénkülni és csípőssé, igazi téli hónappá varázsolja a januári hétvégét. A levegő hőmérsékletének maximuma 4 fok körülire várható.

Hétfő:

A kétnapos pihenő utáni reggelen borús, hószállingózásos, havas esős időjárás vár ránk. Szerencsére nem marad velünk estig, mert napközben felszakadozhat a felhőzet, és néhol egész kellemes, napos időnek örülhetünk. Azért ez még nem a tavasz! A kibukkanó napot erős északnyugati szél kíséri, ami a nap távozásával fokozatosan veszít erejéből. Kora délután a hőmérő higanyszála nem igazán kúszik 4 fok fölé.

Orvosmeteorológia:

Mivel egy hidegfront közelít térségünk felé, így ennek megfelelően hidegfronti hatásra érzékenyeknek okoz nehézséget az előttünk álló hétvége. Szervezetünket megterhelheti ez az időjárás változás. Elsősorban migrénes fejfájást, ingerlékenységet, alvászavart és kisebb-nagyobb koncentrációs problémákat figyelhetünk meg magunkon. A krónikus betegségekben szenvedők, és az őket ápolók készüljenek fel a tünetek esetleges erősödésére. Vérnyomás-ingadozással, szédüléssel is számolhatunk ezekben a napokban. Az ízületi problémákkal küszködők esetében a fájdalmak sajnos felerősödhetnek. A már begyógyult, korábbi balesetekből származó csonttörések helyén fájdalom jelentkezhet. A kisebb-nagyobb csonkolásokkal élőknél megjelennek a fantomfájdalmak.

Forrás: koponyeg.hu, idokep.hu, mek.hu