Öt hónap börtönbüntetésre ítélték azt a szingapúri nőt, aki többször találkozott egy férfival, azonban erről nem tájékoztatta az egészügy minisztérium embereit.

Oh Bee Miok nevű nőről február 26-án derült ki, hogy koronavírusos. A szingapúri szabályok értelmében a kontaktkutatás miatt tájékoztatnia kellett volna a hatóságokat, hogy kikkel és mikor találkozott. Azonban elmulasztotta jelezni, hogy abban az időszakban egy férfival többször is találkozott.

A bírósági dokumentumok szerint a nő azért nem informálta ezekről a találkozásokról a hatóságokat, hogy ne derüljön ki családja számára, hogy férje tudta nélkül egy másik férfival találkozott rendszeresen.

Hitelkártya adatokból, híváslistájából és köztéri kamerák felvételeinek felhasználásával derítették ki a szingapúri hatóságok, hogy Oh Bee Miok többször is találkozott egy férfival. Ezen bizonyítékok alapján ítéltek el a nők, kontaktkutatási adatok eltitkolása miatt.

A kontaktkutatást nagyon komolyan veszik Szingapúrban. A karanténba kerültek nyomkövető karkötőket kapnak, így ellenőrzik, hogy nem hagyják-e el az otthonukat. A nyomkövetők adatait a rendőrség is eléri.

A szingapúri kormány terve szerint ezekből az eszközökből minden állampolgár kapni fog. Ezek után nagy port kavart az, amikor kiderült, hogy a karkötők adatit a korábbi ígéreteikkel ellentétben nem csak a járvánnyal kapcsolatos adatok gyűjtésére, hanem bűnügyi megfigyelésre is használják majd. A nyomkövetővel ellátott karkötők használata hamarosan a munkába vagy a boltba járáshoz is szükséges lesz. Így ezeknek az eszközöknek az adatait bűnügyi szempontból is fel tudják majd használni. A nyomkövetőknek köszönhetően azt is meg tudják mondani, ki kivel és hol találkozott.

Ezt a vírus terjedésének monitorozásával magyarázzák. Ha valakiről kiderül, hogy koronavírussal fertőződött meg, akkor vissza tudja követni, hogy kikkel érintkezett. Ezzel a tervezettel szemben már több tízezren írtak alá petíciót. Illetve a nyomkövető alkalmazással kapcsolatban több adatvédelmi szakértő is aggodalmát fejezte ki.

Kiemelt kép: Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról.