Több vidéki egyetem is tárgyal a modellváltásról. – halljuk óránként a hírekben.

Péntek óta a pécsi médiumok fokozott figyelemmel fordulnak a kormány gazdaságfejlesztési elképzelései felé. Nem meglepő, hiszen Pécs egyik mozgatórugója az egyetem. Valakit az egyik legnagyobb helyi munkaadóként, mást pedig tanulóként érinti a küszöbön álló változás.

A magyarországi felsőoktatási intézmények rugalmasabbá, versenyképesebbé tétele érdekében hozott intézkedések már a pécsi oktatási intézmény ajtóin kopogtatnak. Az elképzelések szerint a modellváltó intézmények működését alapítványi formában tervezik a jövőben megoldani. A térségi igényekre, és a gazdasági változásokra érzékenyebben reagáló működési forma feladata lesz az oktatási képzésben részesülő fiataloknak az aktuális munkaerőpiachoz mindjobban igazodó képzése.

Az intézményekben megvalósítandó változások előkészítésében természetesen maguk az intézmények is részt vehetnek. Javaslataikra, meglátásaikra mindenképpen számítanak az innovációs előkészületekben résztvevő minisztériumok.

Tehát az elkövetkezendő időszak kérdése az, hogy a jövőben alapítványi fenntartóhoz kerül a PTE, vagy még más változásokat is tartogat számára a 2021-es esztendő?

A Pécsi Tudományegyetem vezetői, Miseta Attila rektor, és Decsi István kancellár belső hírlevélben tájékoztatta az egyetem polgárait péntek este az univerzitást érintő várható változásokról.

Január 9-én a PTE univpecs.com oldalán az alábbi rövid rektori és kancellári tájékoztatást olashattuk a modellváltásról:

„A Pécsi Tudományegyetem vezetése és karok dékánjai január 8-án tájékozódó megbeszélést folytattak a fenntartó képviselőjével az Egyetem modellváltási folyamatba történő esetleges bekapcsolódásáról. Az Egyetem vezetése, valamint a dékáni kar közösen fognak döntést hozni a tárgyalási folyamat megkezdéséről és annak módjáról. Erről tájékoztatni fogják a fenntartói jogokat gyakorló Innovációs és Technológiai Minisztériumot, valamint a Pécsi Tudományegyetem polgárait is.”

– osztotta meg az információkat egy közös hírlevélben a PTE polgáraival dr. Miseta Attila rektor és Decsi István kancellár.


További tájékoztatás és információ, az előkészítő tárgyalások, és a döntés megszületése után várható.

Forrás: pécsistop.hu, pecsaktual.hu, szabadpecs.hu, univpecs.hu

Fotó: wikimedia.org