Az elmúlt év a koronavírus miatt jelentős változásokat hozott mindannyiunk életében. Hogyan értékeli az évet? Remmert Ferenc Harkány alpolgármestere válaszolt a Harkányi Hírek kérdéseire!

Az elmúlt évre sok mindent tervezett az önkormányzat képviselő-testülete, ám a mögöttünk hagyott eseményeket semmiképp sem. Márciusban egyik pillanatról a másikra felülírta az életünket, a mindennapokat a veszélyhelyzet és az azzal járó sajátos feladatok. Meg kellett tanulnunk a biztonságos munkavégzést, és meg kellett szerveznünk a város rászorulóinak ellátását. Új feladatokkal, kihívásokkal szembesültünk, amit úgy érzem jól teljesítettünk. Márciusban felmértük a hivatali dolgozók otthoni digitális ellátottságát, hogy egy esetleges home office átállást követően is zavartalanul haladjon az ügyintézés. A hivatalba, intézményekbe beszereztük a szükséges fertőtlenítőszereket, kihelyeztük a portaszolgálatra az ehhez szükséges eszközöket. Frissítettük a hivatal call centerét, hogy a bennünket telefonon felkeresők könnyebben tudjanak ügyeket intézni. A tavaszi karantén idején megszerveztük a munkatársaink maszkellátását, amit nemcsak a piacról vásároltunk, hanem önkénteseink, az óvoda dolgozói saját maguk varrtak, és az önkormányzat munkatársai juttattak el az idősebb korosztály tagjai számára a városban. Mindenképp sikeresnek mondható a védekezési időszakban a feladataink ellátása, és a lakossági ügyintézésben az új feladatokban jól vizsgáztak a munkatársaink, az önkormányzat dolgozói, és példátlan összefogásról adtak tanúbizonyságot. A nyár már a megszokotthoz hasonló kerékvágásban folyt, az aktuális munkákkal, a nyári szezonban a vendégek fogadásával. Novembertől pedig ismételten a védekezésre kell figyelnünk.

Milyen feladatai voltak az önkormányzatnak az év végéhez közeledvén?

Az elmúlt év senki számára, így az önkormányzat számára sem volt könnyű. Sem a költségvetést tekintve, sem az új szabályok betartása, betartatása miatt. Ennek ellenére a hagyományos programjainkról – amikkel a gyermekek, az idősebbek és a rászorulók számára egy kis örömet szerezhetünk – nem mondtunk le. December elején hagyományaink szerint érkezett a város gyermekei számára a Mikulás. A vírushelyzet miatt különösen odafigyeltünk a szabályok, a távolságtartás betartására, de emellett idén is bőséges csomagot sikerült összeállítani, és sok apróság számára örömet szerezni. Ugyanilyen fontosak az idősebb korosztály tagjai is. Számukra is kedveskedett az önkormányzat, karácsonyi csomagot biztosítva. Közel ezer szépkorú él a városban, akikről nem felejtkeztünk el. Mindemellett az önkormányzat saját forrásból a rászorulók számára is biztosított tűzifa támogatást a téli időszakban, ilyen formában is gondolva a nehéz körülmények között élőkre. Továbbra is biztosítjuk a szociális étkeztetést is. Megtörténtek az oktatási intézmény dolgozóinak koronavírus-tesztelései, mindkét intézményben negatív eredménnyel. A koronavírus mellett az évszak visszatérő betegsége az influenza. A harkányi egészségházba jelentkezve lehetett kérni az influenza elleni védőoltást, amit ingyenesen, előzetes bejelentkezés alapján biztosítottak a lakosság számára a háziorvosok. Figyeljünk egymásra, és tegyünk meg mindent egészségünk megőrzése érdekében!

Hosszú és megerőltető volt az esztendő. Voltak azért olyan feladatok is, amik nem a vírusról és a megelőzésről szóltak?

A tavasz folyamán került átadásra a Termelői Piac, elkészült az őstermelői piacrész felújítása, átadásra kerültek az újonnan kialakított árusítóhelyek. A felújított Zsigmondy sétányon az ivópavilon is beüzemelésre került. A Magyar Falu programban sikerült forrást nyernie az önkormányzatnak a Ságvári utcai járdafelújításra és az óvoda fűtésének korszerűsítésére. Mindemellett folyamatos a hegyi utak karbantartása, kátyúmentesítése is. A turisztikai ügynökségnél is sikerrel pályázott az önkormányzat intézménye, így a fürdő főbejárata mellett egy új információs pavilon kerül majd felállításra, készülvén a vírushelyzet utáni időszakra. A strandon folyamatos a megkezdett fejlesztés és az előre tervezett határidőhöz képest előbb is sor kerülhet az új medencetér átadására. A városgazdálkodás munkatársai a vírusveszély ellenére az évszakoknak megfelelő munkákat határidőre elvégezték, a város a nyári szezonra virágosítva, rendezett utcaképpel fogadta a hozzánk érkező turistákat. Mindebből idén sem engedünk.