A rovarok nagyjából 1-2 százaléka eltűnhet évente a Föld színéről az éghajlatváltozás, a növényvédő szerek, a fényszennyezés, a betolakodó fajok és a változó mezőgazdasági és földhasználati gyakorlatok miatt. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) hétfői számában 12 egymáshoz kapcsolódó tanulmány részletezi a rovarok helyzetét. A tanulmányokat a világ különböző pontjain dolgozó 56 szakember írta – írja az MTI.

A rovarapokalipszisként is emlegetett jelenség olyan, mint egy kirakós, a kutatóknak pedig még mindig nem sikerült összegyűjteniük az összes darabját, ami megnehezíti a probléma nagyságának és összetettségének a felmérését, hogy konkrét intézkedések születhessenek.

David Wagner, a Connecticuti Egyetem rovartudósa, a tanulmányok egyik vezető szerzője szerint a kutatóknak még fel kell mérniük, hogy a rovarok nagyobb ütemben pusztulnak-e más fajoknál. Esetükben fokozott aggodalomra ad okot, hogy a növényvédő és gyomirtó szerek célkeresztjében vannak, illetve a fényszennyezés is nagyobb fenyegetést jelent rájuk – mondta. Az Illinoisi Egyetem rovartudósa, May Berenbaum szerint a rovarok helyzetét tovább nehezíti, hogy sok esetben az emberek utálják őket, pedig beporzókként kulcsszerepet játszanak a táplálékláncban.

Wagner szerint a háziméh és a pompás királylepke helyzete szemlélteti legjobban a rovarok problémáját. A háziméhek száma drasztikusan csökken a betegségek, a paraziták, a rovar- és gyomirtók, illetve a táplálékhiány miatt. Az éghajlatváltozással összefüggő szárazabb időjárás miatt az Egyesült Államok nyugati részén csökken a lepkék táplálékául szolgáló selyemkóró mennyisége, és a változó mezőgazdasági gyakorlatok miatt eltűnnek a földekről a nektárt biztosító növények és virágok.

Berenbaum szerint a kutatók eddig egymillió rovarfajt azonosítottak, és valószínűleg még négymillió vár felfedezésre.

 „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezés.

A Magyar Természetvédők Szövetsége polgári kezdeményezést indított a méhek megmentése érdekében,amit eddig több, mint 400 ezren írták alá.

„Azért fogunk össze az EU minden részéről, hogy felhívást intézzünk egy méhbarát mezőgazdaságért, amely jó a gazdáknak, egészségünknek és a környezetnek. Ezzel az európai polgári kezdeményezéssel arra szólítjuk fel az Európai Bizottságot, hogy támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek” – áll a felhívásukban.

A kezdeményezéssel felszólítják az Európai Bizottságot arra, hogy javasolja a tagországoknak és az Európai Parlamentnek a következőket:

 • A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonása az EU
  mezőgazdaságából, legkésőbb 2035-ig. A folyamatot a legmérgezőbbek betiltásával
  kell kezdeni: a cél e peszticidek használatának legalább 80%-os csökkentése 2030-ig.
 • A biológiai sokféleség helyreállítása. Külön hangsúlyt fektetünk a mezőgazdasági
  területeken található természetes élőhelyek helyreállítására. A mezőgazdaság és a
  biológiai sokféleség nem zárják ki egymást, sőt egymást erősíteni képesek.
 • A mezőgazdasági termelők támogatása a méhbarát gazdálkodásra való
  átállásban. Ennek az elkerülhetetlen átállásnak – a kisgazdaságokra alapuló,
  diverzifikált és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezése által – támogatnia kell a
  termelőket.

A Kezdeményezést ITT lehet támogatni.

MTI
Nyitókép: Illusztráció