A hermelint választotta 2021-ben az év emlősének a Vadonleső program, amelyet az Agrárminisztérium (AM) és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével. – adta hírül ma az MTI.

Az Agrárminisztérium szombati közleménye szerint a Vadonleső program önkéntesek bevonásával 18 védett növény- és állatfaj elterjedési és veszélyeztetettségi adatait gyűjti 2009 óta. Hét éve indították útjára az „év emlőse” kezdeményezést, amelynek keretében egész éves eseménysorozattal hívják fel a figyelmet az adott védett, vagy fokozottan védett emlősfaj fontosságára, jellemzőire.

A hermelin (Mustela erminea) az emlősök osztályának ragadozók rendjébe tartozik. Ezen belül is a menyétfélék családjának fajához kapcsolódik. Európa, Ázsia, Észak-Amerika mérsékelt erdőségeiben él. Magyarországon ritka, védett, természetvédelmi értéke jelenleg 50 ezer forint. A hermelin Európában mindössze 20-33 centiméteresre nő. Súlya alig éri el a 250 grammot. Sajnos manapság jobban ismerjük ezt a külső kinézetére igencsak szépséges kis állatot a méltán híres hermelin bundákról.

A hermelinről azt lehet tudni, hogy állatkertekben, bemutatóhelyeken sem találkozhatunk vele túl sűrűen. A természetben is meglehetősen ritka, kerüli a településeket és elsősorban szürkület után, éjszaka aktív, mozgékony.

„A hermelin a rejtőzködés nagymestere: a nyári – hátán barna, hasán világos – bundáját havas teleken szinte teljes testén hófehérre cseréli, csak a farka vége marad még ekkor is fekete. Mivel az éghajlatváltozás miatt a havas telek egyre ritkábbak és rövidebbek, a téli bundás hermelin megjelenése mára lassan a fehér holló ritkaságával vetekszik” – közölték.

Hozzátették, hogy a hermelin kedveli a facsoportokkal tarkított, lehetőleg víz közeli, gyepes, füves helyeket, olykor a mezőgazdasági művelés alatt álló területeket. Olyan élőhely foltokban tud fennmaradni, ahol a művelés nem intenzív: a rágcsáló- és rovarirtó szerekkel, műtrágyával és talajjavító kemikáliákkal erősen kezelt területek alkalmatlanok számára táplálékszerző helynek.

Az egész éven át tartó rendezvénysorozat keretében az év emlőséről szóló tudományos és népszerűsítő programokat szerveznek, gyermekeknek és fiataloknak szóló pályázatok hirdetnek meg. Az elmúlt években mintegy tízezer pályamunka – versillusztráció, képregény, videoklip, mese, vers – érkezett különböző korosztályú gyerekektől a Vadonleső program pályázataira – áll a közleményben.

Forrás: wikipedia.org, mti.hu

Fotó: wikimedia.org