A Frontiers in Conservation Science című tudományos lapban jelent meg az a jelentés, amelyet 17 neves szakember több mint 150 korábbi tanulmány vizsgálata után adott ki, és amiben a tömeges fajkihalásra és klímaválságra figyelmeztetik a világot.

A tanulmányban rámutatnak arra, hogy Földünk sokkal rosszabb állapotban van, mint ahogyan azt a legtöbben, köztük kutatók is gondolják.

A biodiverzitás csökkenése és a klímaváltozással összefüggő éghajlati zavarok hatása lassabban éri el az emberiséget, mint amilyen ütemben pusztítjuk a bolygónkat, ezért képtelen felismerni az emberiség a cselekedetei súlyosságát. Azonban az életmódunk következményei előbb-utóbb utolérnek minket.

Az elmúlt 500 évben 700 dokumentált és mintegy 600 növényi faj pusztult el, és sokkal több faj nyilvánvalóan kihalt nyilvántartás nélkül. Összességében talán 1 millió fajt fenyeget a kihalás a közeljövőben a bolygón található, becslések szerint 7–10 millió eukarióta faj közül.

A tudósok arra is felhívták a figyelmet, hogy a klímaváltozással összefüggő tömeges elvándorlás, a járványok és a források miatti konfliktusok elkerülhetetlenekké válnak a jövőben, ha nem változtatunk drasztikusan a jelenlegi életmódunkon.

„Úgy véljük, hogy amint az emberek megértik a probléma nagyságát és közelségét, nyilvánvalóvá válik, hogy sokkal többet kell tennünk az olyan egyéni akcióknál, mint például a műanyaghasználat csökkentése, kevesebb hús fogyasztása vagy a kevesebb repülés. Nagy, szisztematikus változtatásokra van szükség, méghozzá gyorsan” – mondta Daniel Blumstein, a Los Angeles-i székhelyű Kaliforniai Egyetem tudósa.