Elsőként a kevésbé ismert kerti zsázsával ismerkedtünk, és következett a közkedvelt metélőhagyma. Ma a petrezselyemnek egy különleges fajával barátkozunk, a metélőpetrezselyemmel vagy levélpetrezselyemmel.

A petrezselyemfélék egész Európa-szerte ismertek, elterjedtek. Nincs nélkülük vasárnapi ebéd. A metélőpetrezselyem (Petroselinum crispum convar. foliosum) vagy levélpetrezselyem mindössze csak abban különbözik a gyökérpetrezselyemtől, hogy míg rokonnak a gyökerét fogyasztjuk, addig a levélpetrezselyem csak rövidke, többnyire elágazó, konyhai használatra alkalmatlan gyökeret fejleszt. Helyette sok, változatos formájú fodros vagy sima, tetszetős leveleket képez. Tetszetős formájának köszönheti, hogy nagyon népszerű a modern gasztronómiában.

A levélpetrezselyem kétéves növény, az első nyáron a levelek fejlesztésére összpontosít. Ilyenkor saláták és húsételek díszítésére, valamint az ételek ízének kiemelésére, harmonizálására használhatóak. A jócskán megerősödött, sötétzöld színben pompázó levelekből a második év tavaszán virágszár nő. A cserépben, kertben termesztett példányok virágait ritkán látjuk, mert a levelet az első évben felhasználjuk, és minden évben újra vetjük.

A levélpetrezselyem egészen korán február végén, március elején már szabadföldbe is vethető. A konyhaablakunkban egész évben nevelhetjük cserépben. A zsásza és a snidling mellett igazán szép, díszként is mutatós növény.

A levélpetrezselyem a gyökérpetrezselyem leveléhez képest ízanyagokban gazdagabb és dekoratívabb, többek közt ennek is köszönheti nagy mértékű elterjedését. Az aprítása során jól érzékelhető illóolajakon kívül igen magas a C-vitamin-tartalma. Nagyon sok A-, E-vitamin, karotin és ásványi só találhatók benne.

Fogyasztásával, főképpen a téli vitaminszegény hónapokban, rendkívül jó szolgálatot teszünk a szervezetünknek. A népi gyógyászat gyomorerősítőként, szélhajtóként, étvágyjavítóként és vesetisztítóként tartja számon.

Az utóbbi évek kutatásai feltárták, hogy számos betegséggel, olyanokkal, mint például a krónikus bélgyulladás, májbetegségek, érelmeszesedés, magas vérnyomás, a természetes öregedés igyekszik elbánni. Fogyasztása minden korosztálynak ajánlott!

A levelek illóolajában flavonoidokat, kumarinokat, terpéneket mutattak ki, és C-vitamin-tartalmának segítségével egymást erősítve vesznek részt az antioxidáns hatásban. Mindezek az anyagok részt vesznek a káros szabad gyökök hatástalanításában.

A levélpetrezselymet elsősorban frissen ajánlott használni, de szárított formájában is megőrzi kellemes aromáját. Az ételekbe bele főzni nem célszerű, mert a hosszú főzés során nem csak a frissességét veszítse el, de jelentősen veszít illatából és a vitamintartalmából. Legjobb közvetlenül tálalás előtt adni az elkészült ételhez. Alkalmas a szárnyasok esetleges kellemetlen illatának eltüntetésére. Liba, kacsa hasüregét bedörzsölhetjük vele. Levesek, főzelékek, szószok és szárnyasok mellett a saláták kitűnő ízesítője. A reggeli vajas kenyerünket nem csak ízesíti és vitamindússá teszi, de szépséges zöldjével díszíti is.

Forrás: hobbikert.hu, balintgazda.hu, femcafe.hu

Fotó: pixabay.hu