Mint ismert a Pécsi Tudományegyetem más magyarországi egyetemekhez hasonlóan modellváltáson eshet át, a sokak szerint ez egyet jelent azzal, hogy az egyetem vagyona és vezetése Fideszhez-közeli alapítványokhoz kerül, és egyúttal jelentősen csökken a PTE autonómiája. Az évszázad legnagyobb döntése ez a pécsi egyetem életében, olyan ami nem csak a PTE, hanem az egész város, megye és régió jövőjét fogja megváltoztatni. Ennek ellenére gyakorlatilag fű alatt, elképesztő gyorsasággal zajlanak a tárgyalások, gyakorlatilag az egyetemi polgárok (hallgatók, oktatók, tudományos munkatársak) megkérdezése nélkül. Itt az idő, hogy minden érintett fél végre színt valljon: támogatják-e az átalakulást, ha igen miért, ha nem, miért nem?

Egy szóval sem mondjuk, hogy az átalakítás szükségszerűen rossz dolog lenne. Bár vannak aggályaink, de előre nem temetnénk semmit, és senkit. Ennek ellenére jogosan érzi úgy valamennyi egyetemista, hogy illene őket megkérdezni, illetve jó lenne tudni, hogy az elviekben egyetemistákat képviselő, egyetemisták miatt lévő szervezetek vezetői és valamennyi döntéshozó kit és mit képvisel.

Eljött hát az idő, hogy akár Miseta Attila az egyetem rektora, akár Decsi István az egyetem kancellárja, akár az egyetem szenátorai, akár az egyetemi karok vezetői, dékánjai, akár a PTE-EHÖK elnöke, Koltai Arnold, mint felelős, az egyetemistákért, az egyetemisták érdekeiért dolgozó megválasztott vezetők kiálljanak, és egyfelől elmondják a saját álláspontjaikat, másfelől érdemben tájékoztassák a hallgatókat arról, hogy milyen módon kívánják képviselni az ő érdekeiket. Ugyanis nekik ez a dolguk. Ők ezért lettek megválasztva, nekik azért van munkájuk, mert vannak pécsi egyetemisták. Ők vannak értük, nem a hallgatók ő értük.

Továbbá nagyon jó lenne tudni, hogy helyi politikusok hogy állnak az ügyhöz. Kíváncsiak lennénk Péterffy Attila polgármester, Hoppál Péter és Mellár Tamás országgyűlési képviselők álláspontjaira: támogatják, vagy ellenzik az átalakítást? Ha ellenzik, miként kívánnak kiállni az egyetem autonómiája mellett, ha támogatják – az sem baj, mindenkinek joga van a véleményéhez – akkor mondják el, hogy miért, milyen indokok, érvek miatt vélekednek így.

Eljött az ideje, hogy ki-ki színt valljon, tiszta vizet öntsön a pohárba, hogy a jövőben tudjuk, ki melyik oldalon áll.