A pécsi civil szervezet 2020 szeptemberében fordult az Európai Bizottság több biztosához, mivel az Európai Unió Bírósága (EUB) által jogsértőnek minősített ügynöktörvényre hivatkozva vonta meg egy pontszámok alapján támogathatónak ítélt Erasmus+ pályázatunk támogatását a Tempus Közalapítvány. Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke levélben értesítette az alapítványt arról, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben.

Mint azt az Európai Bizottság alelnöke levelében kiemelte, a Bizottságot aggodalommal tölti el a magyarországi civil szférára nehezedő nyomás. Az erős és független civil társadalomnak kulcsszerepe van az olyan közös alapértékeink betartásában, mint az alapvető jogok és a jogállamiság. Ezért a Bizottság kiemelt figyelmet fordít a civil társadalomra, és a jövőben is támogatni fogja azt.

Jourová levelében egyetértett abban, hogy a civiltörvény sérti a tőke szabad áramlását, a magánélethez való jogot, a személyes adatok védelmét és az egyesülés jogát. Az Európai Bizottság jelenleg is kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal az EUB döntés teljesítése kapcsán, miután 2020 nyarán megállapították: sérti az EU-s jogot a civiltörvény.

Az Európai Bizottság alelnöke a továbbiakban arról tájékoztatta alapítványunkat, hogy a Bizottság az elutasított Erasmus+ pályázat ügyében vizsgálatot indított, és kapcsolatba lépett a Tempus Közalapítvánnyal, hogy tisztázzák az eljárás körülményeit.

Věra Jourová levelét azzal zárta, hogy a Bizottság, mint az Európai Unió Alapszerződéseinek védelmezője, a kapott válaszok birtokában fog dönteni a szükséges lépések megtételéről. Egyúttal biztosította alapítványunkat arról, hogy miként azt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is hangsúlyozta, a Bizottság elkötelezett közös alapértékeink, az alapjogok és a jogállamiság megvédése mellett, olyan környezetet alakítva ki a civil szervezetek számára, amelyben azok biztonságban működhetnek. – számolt be a hírről az Emberség Erejével Alapítvány!

A teljes levél itt olvasható.