A hétvége során tíz bejelentés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra, ezek közül mindössze egy jelzés volt téves. A megye tűzoltói három tűzesetet számoltak fel és hat műszaki mentés hajtottak végre. A tűzesetek jellemzően a tüzeléssel, fűtéssel voltak összefüggésben, míg elsősorban közlekedési baleseteknél volt szükség műszaki mentésre. A hétvégi hóeséssel kapcsolatosan nem volt olyan káresemény, amelynél tűzoltói beavatkozásra lett volna szükség.

2021. 01. 16-án Gerde külterületén, a közút melletti árokban végzett tisztítási munkálatok során  növényi hulladékot égettek és ennek kapcsán tűz keletkezett, amit a tűzoltók oltottak el. A tűz nem veszélyeztette a környezetét.

Ugyanezen a napon Pécsen, a Bárány úton egy személygépkocsi a csúszós úton a meredek partoldalnak futott, ami megdobta és az autó a tetejére borult. A műszaki mentés során a pécsi hivatásos tűzoltók rögzítették a gépjárművet. A autó pozíciójából adódóan nem tudták rögtön áramtalanítani, így a helyszínt biztosították az autómentő kiérkezéséig, majd az elszállítás előtt hajtották végre az áramtalanítást. A műszaki mentés ideje alatt félpályás útzár volt az érintett szakaszon. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Szintén Pécsen, az Alsómakár dűlőben egy terepjáró személygépkocsi megcsúszott az úton és keresztbe állt, a forgalmat teljesen elzárta. Az egység kézi erő és kötél segítségével vissza tudta fordítani az autót a menetirányba, így tovább tudott haladni. A beavatkozás során kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

17-én, vasárnap Bakonyán, a Petőfi utcában egy családi ház alagsori helységben keletkezett tűz, ahol a vegyes tüzelésű kazán, gázkazán, villanybojler, gázbojler és hozzávetőlegesen 6 köbméter tűzifa volt. A tűz vélhetően attól keletkezett, hogy amikor a tulajdonos fát rakott a tűzre, a vegyes tüzelésű kazán mellett tárolt tűzifára a kazánból szikra pattant ki,. A pécsi hivatásos tűzoltók vonultak a káresethez, légzőkészülékben – egy sugárral – a tüzet eloltották, az épületet átvizsgálták, a közműveket elzárták, kikapcsolták. A tűz eloltását követően az épületet ventilátorral átszellőztették. A káreset során a fából fél köbméter égett el, az alagsor fala, mennyezete pedig kormozódott. Az épületben az eset keletkezésekor ketten tartózkodtak, ők az épületet elhagyták. Mivel az épület fűtése nem megoldott, ezért a lakókat rokonoknál helyezték el lakosságvédelmi intézkedés keretein belül. Az eset során személyi sérülés nem történt, másban kár nem keletkezett.

18-án, vagyis a mai napon Orfűn egy családi ház kazánházában a vegyes tüzelésű kazánon belül történt robbanás. A káreset következtében tűz nem keletkezett, a kazán nem hasadt fel. A komlói és sásdi hivatásos tűzoltók a még izzó égésterméket a kazánból eltávolították. Az eset során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Forrás: baranya.katasztrofavedelem.hu

Fotó: pixabay