Baranya megye lehet 2025-ben az év Európai Gasztronómiai Régiója, írja a Pécs Aktuál. A lap úgy tudja, a kezdeményezést Péterffy Attila polgármester karolta fel, komoly anyagi támogatást nyújtva a jelentkezéshez.


De mit jelentene ez a valóságban?

Ha 2022-ben jó pályázatot ad le a baranyai csapat, és sikerül nyerni, úgy 2025-ben Baranya megye lesz az év Európai Gasztronómiai Régiója, amit korábban olyan régiók nyertek meg, mint Katalónia, Lombardia vagy Menorca. Rangos csapat tagja lehet Baranya megye!

Ki nyerhet?


Az iparkamara szerint olyan közösségek, amelyek

A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS SZELLEMÉBEN FONTOSNAK TARTJÁK KÜLÖNLEGES GASZTRONÓMIAI ÉS KULTURÁLIS ÉRTÉKEIKET, HELYI TERMÉKEIKET, TERMÉSZETI KÖRNYEZETÜKET ÉS EZEK VÉDELMÉN TÚL MEGMUTATJÁK MINDEZT ÖNKÉNT, KÖZÖSSÉGI ÖSSZEFOGÁSSAL

A program mögött elsősorban Kovács Dezső egyetemi tanár és Lokodi Ákos gasztronómiai tanácsadó áll. Eredetileg 2024-re pályáztak volna, ám a járvány miatt egy évvel későbbre tolódott a dátum. Az ötletet állítólag Péterffy Attila is támogatja, ami az egész régiónak jót tenne, hiszen rengeteg turista érkezhetne, komoly bevételt generálva a vendéglátásban dolgozóknak és szállodáknak is.