Tegnap este a Free PTE jóvoltából online plénumot tartottak a Pécsi Tudományegyetem esetleges átalakítása kapcsán. Óriási volt az érdeklődés, közel ezer ember csatlakozott be az online térben zajló beszélgetésbe.

Olyanok is megosztották a tapasztalatikat az átalakításól, akik más egyetemeken dolgoznak, és ott már megtapasztalták azt, de Miseta Attila az egyetem rektora is felszólalt. Szerintem nem elvetendő a gondolat, bizonyos feltételek lefektetése mellett.

Ilyen feltétel lenne a klínikai központ megtartása, beleszólás a kuratórium szerkezetébe, jog az esetleges visszahívásra, és az akadémiai jogok jogi feltételének megtartása.

Szerinte ezek mellett lehet tárgyalni a modellváltásról, ami béremeléssel is járhatna. Miseta hangsúlyozta, csütörtökön csak arról fognak szavazni, hogy egyáltalán tárgyalnak-e a modellváltásról, vagy sem. Ott ezen kívül más nem fog eldőlni.

Horváth Csaba a szakszervezet részéről aggodalmát fejezte ki a modellváltásról, szerinte túl gyors a folyamat, nem tisztázták a feltételeket, hiányzott az érdekegyeztetés, a hallgatók bevonása a döntésbe, sőt egyáltalán tájékoztatásuk, ráadásul a közalkalmazotti státusz is elvész.

Végül a plénum résztvevői a következő nyilatkozatot fogadták el:

A plénum résztvevői végül a következő nyilatkozatot fogadták el:

A PTE hallgatóinak és alkalmazottainak 2021. január 19-én tartott plénuma elutasítja a PTE alapítványi fenntartási modellre történő átalakítását.

Felszólítja a Szenátus tagjait, hogy széleskörű felmérések hiányában szavazzanak nemmel a modellváltásra!

Holnapi nap folyamán egy hosszabb cikkben fogunk még foglalkozni a témával!