A demokrata elnök immáron hivatalosan is az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke lett, akinek alelnöke, Kamala Harris is letette a hivatali esküt. Nagy volt a készültség Washingtonban, de végül nem volt nagyobb balhé.

A múlt heti Capitoliumot ért ostromot követően fokozott készültséggel volt jelen az amerikai Nemzeti Gárda a kongresszus épületénél, ahol helyi idő szerint 12 óra előtt néhány perccel letette hivatali esküjét Joe Biden.

A leköszönő elnök, Donald Trump a szokásokat felrúgva nem vett részt utódja beiktatásán. Ez ugyan nem példa nélküli esemény az amerikai történelemben, de semmiképpen sem elegáns húzás. Trump helikopterrel hagyta el a Fehér Házat órákkal a ceremónia kezdete előtt, majd az Andrews légitámaszponton mondta el utolsó beszédét, mint Amerika hivatalban lévő elnöke.

A beszédben Trump ugyan nem mondta ki Biden nevét, de sok sikert kívánt utódjának és a következő kormányzatnak. A beszéd során többször is utalt arra, hogy a „harcot nem adjuk fel”, amellyel nyilvánvalóan a szerinte elcsalt választásokra célzott. Arra is kitért, hogy valamilyen módon még találkozni fog híveivel, több szakértő azt vetette fel, hogy akár új pártot is alapíthat a most már ex-elnök. Trump ezt követően floridai golfklubjába távozott.

A beiktatás aztán a nagy készültség ellenére (vagy tán pont azért) rendben lezajlott. A leköszönő adminisztrációt Mike Pence volt alelnök képviselte, de jelen volt a Clinton-házaspár és Barack Obama is. Az első beszédet Amy Klobuchar demokrata szenátor tartotta, aki a múlt heti eseményekre reflektálva kiemelte, hogy „ez az a nap, amikor a demokráciánk feláll a padlóról.” Ezt követően Lady Gaga elénekelte az amerikai himnuszt, kezében egy arany mikrofont tartva.

Lady Gaga előadását követően érkezett Kamala Harris, aki letette hivatali esküjét, amivel az Egyesült Államok első női alelnöke lett. Az eskü után Jennifer Lopez is elénekelt egy számot, hogy aztán érkezzen a nap fénypontjaként maga Joe Biden.

Bident John Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke iktatta be hivatalába, ő mondta fel neki az esküt. Az amerikai elnökök hagyományosan a Bibliára teszik a kezüket az eskü elmondása közben, ehhez az új elnök egy elég különleges darabot választott. Ez a biblia ugyanis már 1893 óta a Biden-család tulajdonában van, ráadásul felesége, a következő first lady, Jill Biden tartotta a kezében.

Az esküt követően Joe Biden elmondta első hivatalos elnöki beszédét is. „Ma nem egy jelölt, hanem egy ügy, a demokrácia ügyének győzelmét ünnepeljük. Ma a demokrácia győzött néhány nappal azután, hogy erőszak rázta meg ezt a helyszínt” – utalt ő is a két héttel ezelőtti eseményekre. Beszédének lényege az volt, hogy „teljes lelkével” egyesíteni akarja Amerikát, amely jelenleg erősen megosztott, például az ő elnökségével kapcsolatban is.