A hófehér húsú fekete retek

A fekete retek a téli hónapokban kissé igénytelenül szomorkodik a zöldséges részlegek polcain. Nála sokkal népszerűbbek a látványos, rikító színű gyümölcsök, zöldségek. Vajon hasznosabbak is? A fekete retek olyan téli növény, amely tele van a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rosttal. Ez a szürke eminenciás mindezekkel ellát bennünk a friss zöldségekben szűkös téli hónapokban, és mellette nagyon jó hatással van az emésztésünkre is.

A fekete retek Ázsia területéről indult el hódító útjára. Az ókori Egyiptom papjai gyógyászati célokra olajat készítettek a magjából. A fekete retek a legnagyobb gumójú, télen is jól tárolható retekfajta. Ez a gyökérzöldség nemcsak kiváló ízharmóniájáról, de tápértékéről és még inkább gyógyhatásáról ismert. Illóolajban, C-vitaminban, káliumban, vasban és foszforban gazdag. Antioxidánstartalma magas.

10 ok, hogy miért fogyasszunk fekete retket!

1, Kevés télen is frissen tartható gyökérzöldség félénk egyike. Megfelelő tárolás mellett egész télen lédús, ropogós, friss marad. Ízletes, kellemes aroma, és hazai.

2, Jelentős mennyiségben tartalmaz A-, B-, C- és E-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, cinket, mangánt, ként, szelént és egyéb nyomelemeket.

3, Fekete retek bizonyítottan nagyon jó hatással van az epekőre és pajzsmirigy működésére.

4, Ez a téli zöldségféle a nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok mellett nélkülözhetetlen rosttal látja el a szervezetünket a friss zöldségekben szűkös hónapokban, ezáltal kiváló hatással van az emésztésünkre.

5, Mivel serkenti az emésztésünket, így nem csak az egészségünkre van jó hatással, de stimulálja és erősíti a májunkat. Szervezetünkre kifejtett hatásával hozzájárul a  májsejtek megfelelő működéséhez, illetve annak regenerációjához.

6, Serkenti az epehólyag működését, és ezzel fokozza az epe kiválasztását. Tehát ennek a tulajdonságának köszönhetően megakadályozza az epekövek kialakulását.

7, A népgyógyászatban úgy tartják számon, hogy a fekete retek leve az egyetlen, ami képes felőrölni és feloldani az epekövet.

8, Remek természetes vízhajtó és méregtelenítő szer. Fogyasztásával gyorsíthatjuk és hatékonyabbá tehetjük a szervezetünkben azokat a folyamatokat, amelynek során a káros és felesleges anyagok távoznak szervezetünkből. Rendkívül előnyös ez olyan esetekben, mikor a kórokozókat szeretnénk már végre kiüríteni. 

9, A fekete retekben található raphanin vegyület harmonizáló-kiegyensúlyozó hatással bír. Jó hatással van elsősorban a pajzsmirigyre. A fekete retek rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a pajzsmirigyet érintő betegségeket

10, A népgyógyászat kitűnő házi szerként ismeri a felső légúti fertőzéseknél. Kiemelten ajánlják köhögés, torokfájás, orrdugulás kezelésére.

Nagyon hatékony módon hasznosíthatjuk ha naponta lereszelünk egy fekete retket, jól kinyomjuk a levét, és egy evőkanálnyit fogyasztunk belőle főétkezés után. Amennyiben nem szeretnénk a reszeléssel bajlódni a nagyobb bioboltokban, gyógynövényboltokban beszerezhetünk fekete retek cseppet, és abból elég néhány cseppet egy pohár folyadékban feloldani és elfogyasztani egészségünk érdekében.