Nagy-Britannia engedélyezte az Európai Unióban 2018 óta betiltott, neonikotinoid tartalmú rovarirtó-szerek használatát.

2018-ban az Európai Unió tagországainak többsége – mindössze 4 tagállam, köztük Magyarország szavazott a tilalom ellen – megszavazta három neonikotinoid tartalmú méhgyilkos rovarölő szer használatának gyakorlatilag teljeskörű tilalmát.

Michael Gove az Egyesült Királyság akkori környezetvédelmi minisztere szintén egyetértett a szer betiltásával kapcsolatban, és kijelentette: Nagy-Britannia az EU elhagyása után is fenn fogja tartani a korlátozást. A kormány álláspontja azonban idővel változott, egy nemrég kiadott kormányzati közleményben ez szerepel:

„A kérdés alapos mérlegelése után a kormány úgy határozott, hogy sürgősségi engedély iránti kérelmet nyújt be, amely lehetővé tenné a neonikotinoid tiametoxamot tartalmazó termék felhasználását a cukorrépa vetőmagjának kezelésére 2021-ben.”

A neonikotinoidos vegyszerek káros hatásairól számos tudományos bizonyíték született:

  • Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2018. február végén mutatta be jelentését, mely az említett neonikotinoidok hatásaival foglalkozó, 2013 óta megjelent kutatásokat összegzi. [2] Az uniós hatóság kijelentette: a tanulmányok többsége alátámasztja, hogy ezen szerek károsítják a házi-, a posz- és a vadméheket.
  • Szintén idén mutatta be szakmai összefoglalóját a neonikotinoidok és más felszívódó növényvédő szerek hatásait vizsgáló nemzetközi tudóscsoport. [3] A témában született 200 tanulmány eredményeit összefogaló jelentés alapján megállapítható, hogy ezen növényvédő szerek korántsem olyan hatékonyak, mint ahogy azt korábban gondolták – viszont a természetes ökoszisztémákat, a beporzó rovarokat károsító hatásaik miatt indokolt a betiltásuk. A tudósok a tanulmányok alapján továbbá kiemelik, hogy a neontikotinoidok kiválthatóak számos vegyszermentes védekezési móddal is, anélkül hogy ez gazdasági károkat okozna.

A szer használata nem csak a rovarfajokra nézve veszélyes, hanem a rovarokat elfogyasztó madarakra is, emellett a talajba szívódva vadvirágokat is megöl, a víziutakba kerülve pedig fajok ezreinek árthat.

Dave Goulson, a sussexi egyetem biológia professzora arra figyelmeztetett, hogy egy teáskanál neonikotinoid rovarirtó-szer elegendő 1,25 milliárd méh megöléséhez, ami négy teherautónyi méhnek felel meg.

A tiltás feloldásának háttéreben a brit Nemzeti Gazdálkodók Szervezete áll, amit brit milliárdos gazdák vezetnek és régóta harcolnak az agráripar szabályozása, pl. a mezőgazdasági dolgozók bérnövelése és a peszticidek tiltása ellen.

Forrás:Greenfo