Fertőtlenítés, vírusölés, higiénia – ezek mind olyan fogalmak, amik az elmúlt egy évben kiemelt jelentőséget kaptak az életünkben. Azonban a különféle szereknek van hátulütője is, a Tudatos Vásárlók Egyesülete ezekre hívja fel a figyelmet használati tippjein keresztül.

A koronavírus elleni védekezésben rendkívül fontossá vált a különféle, sokat használt felületek fertőtlenítése. Emiatt azonban több országban, így például az USA és Franciaország területén, megnövekedtek a mérgezéses esetek száma. Ezeknek a jelentős része az 5 évnél fiatalabb gyermekeket érintette elsősorban, ami különösen is fontossá teszi az erre való odafigyelést. A Tudatos Vásárlók Egyesülete ezért három egyszerű tipp segítségével mutatja be, hogyan használjuk ezeket a sokszor veszélyes anyagokat tartalmazó szereket.

1.Sose keverjük egymással a szereket!
A kevesebb néha több – ez különösen is igaz a vegyszerekre. Ha egy kicsit is figyeltünk kémia órán, akkor bizony tudhatjuk, hogy a háztartási vegyszerek keverése komoly veszélyekkel járhat. Ha bizonyos készítményeket összekeverünk, akkor sok esetben mérgező gázok képződnek, ami könnyen balesethez vezethet. Ilyenek például a klóros fertőtlenítő szerek (Hypo, Domestos, stb), amiket savval (pl. vízkőoldó, ecet) keverve mérgező klórgázt juttatnak a levegőbe.

Ezért is különösen fontos, hogy minden esetben elolvassuk és betartsuk a tisztítószerek használati utasításait és ne higgyük, hogy jobban értünk a kémiához, mint azok, akik írják őket.

2. Szellőztessünk sokat!
Takarítás közben és után is érdemes sokat szellőztetni. Ez egyrészt segíti a gyorsabb száradást, másrészt pedig az elpárolgott vegyszerrészecskéket is eltünteti a lakásból. A szakértők egyébként is biztatnak arra, hogy szellőztessünk vírus idején, mivel a káros anyagok így hamarabb távoznak.

3. Tároljuk helyesen a tisztítószereinket!
Sok ember tárolja olyan helyen a tisztítószereit, vegyszereit, amelyek könnyen elérhetőek a gyermekek számára. Ahogy arra utaltunk feljebb, a mérgezések az 5 éves kor alattiakat fenyegetik leginkább, ezért különösen fontos, hogy számukra elérhetetlen helyen tartsuk ezeket a termékeket. A mosogató alatti szekrény, vagy az alacsony polcok nem megfelelőek, a biztonság érdekében inkább zárt helyen vagy magasan tároljuk őket.

Ezekkel az egyszerű, hétköznapi tippekkel is meg tudjuk előzni, hogy komolyabb tragédia történjen a családban!

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

Kép: Pixabay