Az Európai Parlament után az Európai Régióbizottságban (ez az európai önkormányzati képviselőkből áll, például dr. Kóbor József is a tagja – a szerk) is bírálják az Európai Bizottságot – az Európai Unió „kormányát”, mert az nem támogatta az összeurópai aláírásgyűjtéssel beterjesztett kisebbségvédelmi javaslatcsomagot (Minority Safepack).

Kóbor József, pécsi önkormányzati képviselő, a Régióbizottság- Európai Szövetség frakció CIVEX (külügyi, jogi) bizottságának koordinátora közleményt adott ki

„Sajnáljuk, hogy az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyta (több mint 1.1 millió) aláíró európai polgár akaratát és az Európai Parlament támogatását. A Kisebbségvédelmi Javaslatcsomag a kisebbségi jogokra, nyelvi jogokra és a kisebbségi kulturák védelmére összpontosított, melyek alapvetőek, tükrözi és tiszteletben tartja (Európa) változatosságban rejlő gazdagságát.

 Nem adjuk fel! Sem ezt a kezdeményezést, sem a folyamatban lévő másik európai polgári kezdeményezést, amely a „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért” címet viseli.

Meggyőződésünk, hogy ezek a kezdeményezések nem „identitáspolitikáról” (nacionalizmusról) szólnak, hanem az európai polgárok jólétéről, és európai öntudatáról. – áll a közleményben.

A magyarországi közvélemény általában, mint az erdélyi magyarság, illetve a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezéseiként hallott ezekről az aláírásgyűjtésekről, a valóságban azonban sokkal többről van szó, a kezdeményezők között dél-tiroli osztrákok, katalánok, flamandok, számos összeurópai kisebbségvédő szervezet volt. Az ügy legalább 50 millió, saját országában nemzeti kisebbségként élő európai polgárt érint, beleértve a közismert példákon kívül a balti országokban élő oroszokat is.

 Nem véletlen, hogy például a román, spanyol, lett kormányok megpróbálták támadni belföldön és európai bírósági szinteken is, de sikertelenül.

A Kisebbségvédelmi Programcsomagot azonban az Európai Bizottság elutasította (pontosabban: nem támogatta ) részben azzal az indokkal, hogy az általános európai jogrend védi a kisebbségeket is, másrészt illetékesség hiánya miatt, miután álláspontjuk szerint ez döntően tagállami belügy.

A nemzetiségi többségű régiók kohéziós politikájával kapcsolatos polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése még folyamatban van.