A csütörtöki kormányinfó keretében ismertették a korlátozások további szabályozásait. A novemberben bevezetett korlátozásokat legutóbb február 1-ig hosszabbították meg. Az eddig hatályos rendelkezéseket most 2021. március 1-ig hosszabbították meg.

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, hogy a Kormány a tegnapi ülésén meghallgatta az Operatív törzs beszámolóját, amivel sikerült a vírus terjedését megakadályozni.

Újbóli járványhullámhoz vezethetne, ha most lazításokat vezetnének be – ezt külföldi példákkal is ismertette.

Kijelentette, a jelenlegi korlátozások érvényben maradnak továbbra 2021. március 1-ig.

Gulyás köszönöetet mondott mindazoknak, akik a szabályozásokat betartották. Ezen felül köszönetet mondott az egészségügyben és a szociális szektorban dolgozóknak is.

Az országgyűléstől a rendkívüli jogrendet további 90 napra szeretnék meghosszabbítani, amit első körben a kormány saját hatáskörében először március 1-ig, azaz 30 nappal hosszabbítja meg.

A korlátozások, melyek maradnak, az alábbiak:

  • Este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom lesz, csak munkába járás és rendkívüli esetben lehet elhagyni az otthonokat;
  • gyülekezés tilos lesz;
  • általános rendezvénytilalom lép életbe;
  • az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lesz;
  • a kisipari szolgáltatók este 9-kor bezárnak;
  • a szállodák turistákat nem fogadhatnak;
  • magánrendezvényeken maximum 10-en vehetnek részt;
  • esküvőkön csak korlátozott létszámban lehetnek jelent;
  • sporteseményeket csak zárt kapuk mögött játszhatnak;
  • a felsőoktatás csak online formában működhet, a kollégiumokat be kell zárni és digitális oktatás lép életbe már a középoktatástól.

A miniszter azt is elmondta, hogy Európában az oltottság aránya jelenleg kb 2%, ezért szükség lehet további vakcina beszerzésére. Ilyen az AstraZeneca, aminek az európai engedélyeztetését sürgetik. Kiemelte a Sputnik vakcinát, ami Gulyás szerint egy biztonságos vakcina.

Gulyás Gergely a szolgáltatószektor és azon belül a vendéglátás esetében kiemelte, hogy a nagy veszteségeik miatt arról döntöttek, hogy a bértámogatások kifizetésének felgyorsítása érdekében mindent megtesznek, melyet eddig 100 000 ember esetében kérelmeztek.

Elmondta, ha lazítások lesznek, először a vendéglátóhelyeket fogják megnyitni, ehhez azonban vakcina kell.

A Magyar Falu program keretében a kisboltoknak 45 milliárd Forint támogatást adnak, mivel a multik megjelenésével nagy hátrányt szenvedtek a kisboltok. Ők egyedi pályázati rendszerben juthatnak majd forrásokhoz. A kisboltokban később a benzinkutakhoz hasonlóan lehet vény nélküli gyógyereket is venni a kormány tervei szerint. (via Jövő TV)