Napjaink egyik legelterjedtebb fűszer,- és gyógynövénye. Baranya megyében nem igazán találunk kertet, ahol nem árasztja intenzív és összetéveszthetetlen aromáját. Nagyon sok fajtáját ismerjük, találunk olyat, ami szinte fa méretűre nő, de cserépben is jól érzi magát, ebben az esetben ne hagyjuk megnyúlni, rendszeresen vágjuk vissza. Könnyen szárítható! A rozmaring extra ízt ad a halaknak, húsoknak, burgonyás ételeknek és leveseknek. Ételeink fűszerezése mellett használható teaként, illatosítóként és folyékony formában kivonatként.

Könnyű találni 10 okot arra, hogy miért is kerüljön be a konyhaablakunkba:

1, Szervezetünknek nagyon jó vas-, kalcium-, valamint A-, C- és B-6-vitamin-forrása. Gyógyhatásaként ismert, hogy erősíti a szívet, védi az agyat, megakadályozza a rákot.

2, A rozmaring gazdag antioxidánsokban. Gyulladáscsökkentő vegyületek forrása, amelyek elősegítik az immunrendszer működését, javítják a vérkeringést.

3, A rozmaring tea fogyasztásával javíthatjuk a memóriánk teljesítményét és minőségét. Fokozza az éberséget, az intelligenciát és az összpontosítás képességet is növeli hatásával. Egy brit tanulmány kimutatta, hogy a rozmaring rendszeres fogyasztásával lassíthatjuk az Alzheimer-kór kialakulását.

4, A rozmaring különleges aromájának köszönhetően javítja a hangulatunkat, miközben enyhíti a stresszes és a szorongásos tüneteket.

5, A gyógynövényt a népi gyógyászatban emésztési problémákra ajánlják. Nagyon sokszor bevetik a rozmaringot bakteriális fertőzések ellen is.

6, Alkalmazzák a gyomorégés kezelésére, görcsoldóként, szélhajtóként, valamint a máj és epehólyag panaszok csökkentésére, megszüntetésére. Nagyon jól alkalmazható étvágynövelő fűszerként.

7, A rozmaringban található vegyületeknek köszönhetően remek méregtelenítő. Hatásosan csökkenti a gyulladást, például nagyon jótékony hatással van az ízületi gyulladások tüneteire. Illóolajának bedörzsölésével végtagjaink vérkeringését javíthatjuk, és nagyszerűen csillapítja a fejfájást is.

8, Évszázadok óta használják a hölgyek illatosító, illetve szépítőszerként. Olajáról ismert, hogy elősegíti a hajnövekedést, késlelteti a kopaszodást, a lassítja az őszülést, megszünteti a korpásodást.

9, A magyar királyné vizeként elhíresült rozmaringot használjuk frissen vagy szárított formában a fürdővízbe áztatva illatosítóként és frissítőként.

10, Megszünteti a kellemetlen szájszagot, ha a friss levelet elrágcsáljuk, miközben nagyszerű gyógyhatását is felhasználhatjuk szervezetünk erősítésére, szellemünk frissítésére, karbantartására.

A rozmaring teaként történő belső fogyasztásához az alábbi elkészítést javasoljuk: az 1 teáskanálnyi friss vagy szárított rozmaringot, 1 csészényi forrásban lévő vízzel leöntjük, lefedve hagyjuk 10-15 percet pihenni, mielőtt leszűrjük. Maximum napi 3-4 csésze tea elfogyasztása ajánlott! Leghatásosabb az ízesítés nélküli teafogyasztás, de ízesítve is elkészíthető.

Fotó: pixabay.com