Január utolsó hétvégéjén elmondhatjuk, hogy ebben a hónapban beváltak az évszázados megfigyeléseken alapuló népi bölcsességek, időjárási jóslatok, előrejelzések. Vízkeresztkor jeges fürdővízbe csobbanhattak a bátrak. Vince napon megcsordult az eresz, talán egy kicsit jobban is a kelleténél, mert igazi napsütést, és országos napi melegrekordot hozott megyénkbe. Pár nap múlva újabb népi előrejelzésnek adhattunk igazat, hiszen Pál napon igazi Pálforduló érkezett, jelentős lehűléssel, havazással, szóval igazi téli időjárással. Hétfőtől pedig újabb feladatunk lesz, mert februárra a népi időjóslás igazán bőséges tárhaza ígérkezik.

Rögtön 2-án figyeljük meg, ha a medve kijön a barlangjából, akkor tartósan napos, enyhe időt remélhetünk.

Február 6-án, Dorottya napon viszont, ha talpunk alatt megcsikordul a fagy, akkor várhatjuk, hogy a tél hamarosan elköszön.

14-én, vagyis Bálint illetve Valentin napján a verebek csivitelésére kell figyelnünk, mert ha ugyanis hangosan, vidáman örvendeznek, ez bizony a kellemesebb idő közeledését jelenti.

Február 19-én, Zsuzsanna napján a pacsirta énekét füleljük, ugyanis, ha ezen a napon megszólal, akkor már biztos, hogy közel a tavasz.

Február 24-éhez kötődő jóslatot gondolom, mindenki ismeri. Jégtörő Mátyás napján, Mátyásnak jeget kell találnia, mert, ha nem talál, akkor sajnos csinál.

Kis kitérő után lássuk, mit ígérnek számunkra a meteorológusok az előttünk álló három napra:

Szombaton:

Az előrejelzések alapján január utolsó szombatján Baranyában felhős, időre van kilátás. Ez elsősorban a nyugati-délnyugati szélnek lesz köszönhető, ami esőt hozhat. Ködfoltokra mindenképpen készüljünk föl. Előreláthatóan lesznek naposabb és felhősebb tájai is az országnak, helyenként kisebb esőre, futó záporokra is számíthatunk. Délután 13 fok körüli hőmérsékletet mérhetünk. Az esti órákra pedig megérkezik a hidegfront.

Vasárnap:

A szombat esti hidegfront megérkezése után a vasárnap hajnal eleinte, főként a déli részeken havazást hozhat. A déli, délkeleti tájakon a havazást megelőzheti eső, havas eső, ónos eső. Vasárnap délelőttre lehűlés várható széllel, hóval, havas esővel, északi-északkeleti széllel. Az ország déli határszélein még este is havazásra, havas esőre ajánlatos felkészülni. A hideg, a szél mindössze 4 fokos hőmérsékletet engedélyez január utolsó vasárnapjára.

Hétfőn:

Február első napjára a Dunántúlról elvonulnak a felhők és akár több órára ki is süthet a nap. Sajnos ezt csak rövid időre jelzi a meteorológia, mert a napot gyorsan eltakarják majd a felhők, mivel délről országunk fölé rétegfelhőzet érkezik. Számottevő csapadékkal nem kell számolnunk csak a felhős és napos időszakok váltakozásával. A hőmérsékletet mindössze 5 fok körülire ígérik. Enyhülés keddtől várható.

Orvosmeteorológia:

Mint a leírtakból is látható január utolsó hétvégéjén a kellemes, kissé napos időt váltja majd a szeles havas idő. Így máris érthető, hogy kettős fronthatás terheli majd a szervezetet. Mindezeknek köszönhetően a fronthatásokra érzékenyeknél fáradékonyság, aluszékonyság figyelhető meg. Kialakulhat még kisebb figyelmetlenség, koncentrációs zavar. A felsorolt tünetek sajnos növelik a balesetek előfordulásának kockázatát. A hidegfronti hatásokra érzékenyek fejfájást, ízületi fájdalmakat figyelhetnek meg magukon. Vigyázat, mert a szív-és érrendszeri megbetegedésben szenvedők esetében megnőhet a szívinfarktus kockázata, ezért is ajánlatos számukra fokozottan odafigyelni a vérnyomás-ingadozására!

Forrás: koponyeg.hu, idokep.hu, mek.hu

Fotó: pixabay.com