A norvég parlament képviselője, Petter Eide Nobel-békedíjra jelölte a Black Lives Matter (BLM), a feketék jogaiért létrejött mozgalmat.

A szocialista képviselő által beadott, a jelölésről szóló dokumentumban az írja, hogy a BLM mozgalom miatt békés civil engedetlenség révén megindult a fellépés a rendőri brutalitás és a rasszista erőszakkal szemben, az Egyesült Államokon kívül is.

Csak az USA-ban 20 millióan vettek részt a Black Lives Matter tüntetésekben. Amik George Floyd halála miatt indultak. A BLM mozgalom 2013-ban indult el és akkor vált nemzetközivé, az afroamerikaik elleni elkövetett rendőri brutalitásokat követően, írja a BBC.

A feketék jogaiért küzdő mozgalom 2020 májusában vált széles körben is ismertté, amikor George Floyd egy rendőri intézkedés közben meghalt. A tüntetés sorozat sok nagy amerikai városban erőszakos megmozdulásokkal és üzletelek kifosztásával párosul. Illetve a radikális Antifa szerepvállalása miatt a BLM mozgalom megítélése kettős. Az amerikai alt-right (alternatív jobboldal) csoportok egy ellenmozgalmat is indítottak, All Lives Matter (Minden Élet Számít) néven.

A Béke Nobel-díjra január 31-ig van lehetőség a jelöléseket leadni. A békedíj az egyetlen olyan Nobel-díj, amit nem csak személyek, hanem szervezetek is megkaphatnak. A Nobel-díjakat a Svéd Tudományos Akadémia bizottsága ítéli oda, kivéve a békedíjat. Ezt Alfred Nobel végakarata alapján a svéd parlament szavazza meg. A díjra jelöltek listáját általában nem hozzák nyilvánosságra. Egyes sajtóértesülések szerint az idei jelöltek között Donald Trump, volt amerikai elnök, fehérorosz ellenzéki politikusok és az Oltóanyag- és Védőoltás Világszövetség is rajta van.

Kiemelt kép: Shane Aldendorff fotója a Pexels oldaláról.