Továbbra is tud pénzt gyűjteni több oltásellenes szervezet a Facebookon, írja a The Guardian a Bureau of Investigative Journalism információjára hivatkozva.

A legnagyobb közösségi média portál korábban „hadat üzent” az oltásellenes oldalak és csoportok ellen. Ennek oka, hogy az utóbbi években egyre szélesebb körben kezdtek terjedni azok az oltások ellen létrejött csoportok.

Ezek a csoportok az a tévhitet terjesztik, hogy az oltások autizmust és más súlyos betegségeket okoznak. Annak ellenére is, hogy több olyan szakmai, orvostudományi tanulmány is készült, amik egyértelműen cáfolják ezeket az információkat.

Ennek ellenére ezek a csoportok komoly reklámkampányokat indítottak korábban a Facebookon. Ezek után a közösségi média platform kiemelt figyelmet szentelt az oltásellenes propagandát terjesztő oldalakra és profilokra. Ezeket közül nagyon sokat töröltek is.

2019-ben nagy port kavart, az akkor tizennyolc éves Ethan Lindenberger esete. A fiú anyja a Facebookon bukkant olyan oltásellenes álhírekre, amiknek hatására nem oltatta be fiát kanyaró ellen. Miután Ethan utána nézett az oltások valódi veszélyeinek, például az Egészségügyi Világszervezet (WHO) oldalán úgy döntött, hogy saját kezében veszik a döntést és beoltatta magát.

Hiába figyeli a Facebook algoritmusa és a factcheckere, továbbra is rengeteg oltásellenes összeesküvés elméletet terjesztő bejegyzés kering az oldalon. Emellett sok olyan oldal is van, amelyek a Facebookon keresztül gyűjtenek pénzt a tevékenységük finanszírozására.

A The Guardian arról ír, hogy nagyjából 430 oltásellenes oldal lehet a legnagyobb közösségi média portálon, összesen 45 millió taggal. Ezek az oldalalak online boltok és előfizetések révén befolyó bevételeikből tudnak továbbra is működni.

Az oltás ellenesség korábban is komoly problémát jelentett, azonban a jelenlegi világjárvány alatt kiemelten nagy a veszélye.

A Facebook a Twitterrel és a Google együtt november kiadott egy közleményt, amiben azt írták, hogy minden tartalmat el fognak távolítani az oldalaikról, amik szándékosan álhíreket és megtévesztő információkat közölnek az oltásokkal kapcsolatban.