A 2020-as évben az eddigieknél nagyobb profitot volt képes hozni a videójáték ipar.

Összesen 174 milliárd dollárt hoztak a tavalyi évben a videójátékok eladások a szektornak. A teljes bevételek 49 százalékát a mobiltelefonos ágazat produkálta, 86,3 milliárdos értékben.

A klasszikus platformok, a számítógépes illetve konzolos eladások csak az összbevételek 22 illetve 29 százalékát hozták. De ezzel sem panaszkodhatnak túlságosan a kiadók és a fejlesztők. A PC kiadások összesen 37,4 milliárd dollárt, konzolra kiadott játékok 51,2 milliárdot hoztak a konyhára.

A teljes ágazat összességében több, mint 19 százalékkal nagyobb bevételt tudott elérni, mint 2019-ben. A dobozos kiadású videójátékok az eladásoknak csupán 28 százalékát tették az összes eladásnak. Az utóbbi években is egyre nagyobb részarányt hasítottak ki a digitális kiadások, ezt a tendenciát erősítette a világjárvány is.

Európában a legjobban a FIFA 21 fogyott. A dobogó második és harmadik fokát a Nintendo két játéka foglalja el, az Animal Crossig legújabb kiadása és a Mario Kart 8 Deluxe. A Minecraft újabb hype hulláma miatt a programnak ismét sikerült komoly eladásokat produkálni, így a lista negyedik helyére került. Érdekes, hogy a videójáték ipar Oscar díjátódájnak számító The Game Awardson hét kategóriában, köztük az év játéka címet is bezsebelő The Last Of Us Part 2 csupán a hetedik helyre tudott beérni.

1. FIFA 21
2. Animal Crossing: New Horizons
3. Mario Kart 8 Deluxe
4. Minecraft
5. Call Of Duty: Black Ops Cold War
6. FIFA 20
7. The Last Of Us Part 2
8. Call Of Duty: Modern Warfare
9. Assassin’s Creed Valhalla
10. Grand Theft Auto 5

Az Egyesült Államokban az Activison Blizzard két játéka foglalta el a lista első és második helyét. A Call Of Duty széria hidegháborút feldolgozó epizódja volt a legkelendőbb. Nem meglepő módon az európai futball nem volt túl népszerű a tengerentúlon, viszont az Electronic Arts amerikai focis játéka jól fogyott és a negyedik legnagyobb példányszámban értékesített program lett tavaly.

1. Call Of Duty: Black Ops Cold War
2. Call Of Duty: Modern Warfare
3. Animal Crossinig: New Horizons
4. Madden NFL 21
5. The Last Of Us Part 2
6. Ghost Of Tsushima
7. Assassin’s Creed Valhalla
8. Final Fantasy 7 Remake
9. Marvel’s Avengers 1
0. Super Mario 3D All-Stars

Kiemelt kép: Francesco Ungaro fotója a Pexels oldaláról.