A koronavírus az elmúlt év tavaszán mindenki életét átírta. A mögöttünk álló tíz hónap negatív hatásai nem kímélték a hazai ingatlanpiac résztvevőit sem. A kereslet-kínálat folyamatos csökkenése nagy pofon volt számukra. Az ingatlanpiacon jól megfigyelhető a kivárás, ma szinte csak az vásárol ingatlant, akinek égető lakhatási gondjai vannak. Ez nagy változás, az évek óta tartó lakásár emelkedéshez képest. A kérdés az, hogy az ingatlan irodák átvészelik ezt a tartalékokat felélő időszakot, vagy 2021-ben közülük többen is vesztesként húzhatják majd le a redőnyt?

Kozármislenyben nem igazán találni olyan ingatlantulajdonost, aki ne aggódna a házának, lakásának, telkének piaci értéke miatt. Ezért is kerestem meg két olyan személyt is, aki munkájából kifolyólag napi szinten foglalkozik a helyi ingatlanok értékével, keresletével, kínálatával. Az egyik dr. Biró Károly, Kozármisleny polgármestere, akit arról faggatom, hogy milyen tapasztalatokat szűrt le az elmúlt év kapcsán a helyi ingatlanpiac helyzetéről?

A járvány ingatlanpiacra gyakorolt kedvezőtlen hatásainak ellenére is elmondhatom, hogy a kozármislenyi ingatlanok árai nem csökkentek. Tapasztalatom szerint erős a kereslet a városunkban található ingatlanok iránt, legyen az használt, új építésű ház, vagy építési telek ingatlan. Az év eleji három hónap megtorpanása után a nyári időszak kereslete hozta az éves átlagot. A város által kínált több mint tíz építési telek ebben az időszakban azonnal gazdára is talált. Az őszi vírus hullám ellenére a 2020-as évre tervezett ingatlanértékesítéseket december 31-ére az önkormányzat megvalósította. Jelenlegi helyzetről elmondhatom, hogy nagyon ígéretesen indul 2021, mert az elmúlt napokban az építkezni szándékozók megrohamozták a városházát. Úgy tűnik, hogy Kozármisleny népszerűsége töretlen, 2021-ben is mindenki mislenyi szeretne lenni. A piaci kereslet okán a város tavasszal indítja az újabb közművesítései programját, hogy újabb 25, közművekkel ellátott telket kínáljon a nálunk letelepedni szándékozó családoknak. Azt gondolom, hogy a telkek értékesítési árai emelkedni fognak, ebben közrejátszik többek közt az is, hogy a beruházási költségek is emelkedtek. Ennek ellenére az érdeklődők előjegyzéseket foganatosítanak, mert nem kívánnak lemaradni a telekvásárlásról. Mellette nagy az érdeklődés a településen 20-30 éve épült családi házak iránt. Úgy érzem az a tény, hogy a Kozármislenyben vásárolt ingatlan, egy nagyon jó befektetés, vonzóvá teszi városunkat az itt élők, és az ide költözni szándékozók szemében is.

Rádi Gabriella, briliáns fokozatú ingatlanértékesítőt, mentort, a Duna House pécsi irodájának munkatársát arról kérdeztem, hogy mit tapasztalt a 2020-as év ingatlanforgalmában?

Az elmúlt év emelkedő kereslettel, és növekvő ingatlanárakkal kezdődött. Ezt követte a márciusi bezárkózás. A nyár folyamán indult el újra a piacon a mozgás, és az év végére lassan ugyan, de az előző évi közelébe ért. A változás annyi volt, hogy a panellakások helyett a családi házak, nyaralók, hétvégi házak váltak keresetté. Ebből adódóan Kozármisleny egy nagyon jó helyzetbe került, mivel a városban kiemelkedően keresettek lettek az ingatlanok. Azt tapasztalom, hogy napjainkra a kozármislenyi ingatlanárak vetekednek a pécsi legfrekventáltabb részek áraival. Ezen tendencia miatt, annak aki helyi ingatlana eladásán gondolkodik, azt javaslom, hogy most tegye meg, mert meglátásom szerint a kozármislenyi ingatlanok árai elérték a vásárlási hajlandóság maximális szintjét.