A pénteki napon tartott egyetemi szenátusi ülésen ha csak szűken is, de összejött a kétharmados többség, így az egyetem vezetősége tárgyalni fog a fenntartóval a modellváltásról. Gyakorlatilag ezzel eldőlt, hogy a PTE is átesik a modellváltáson, hogy ez pontosan mit fog szülni, még nehéz megmondani, vannak jó és kevésbé jó példák az országból. Arra mindenesetre viszonylag nagy esély van, hogy az egyetem mostani vezetősége teljesen súlytalanná válik a jövőben ezért is érdekes, hogy ők támogatták az átalakítást. Ami pedig ennél is érdekesebb, bár az előzmények függvényében nem túl meglepő, az az EHÖK döntése, akik a mérleg nyelve voltak, és akik az átalakítás mellett szavaztak.

Hogy miért tettek így, arra épeszű magyarázat egészen egyszerűen nincs. Hiszen a hallgatói akarat igen egyértelmű: a többség a Free PTE által szervezett felmérés alapján nem kér a modellváltásból. Az EHÖK-nek pedig az egyetlen valós feladata az lenne, hogy a hallgatókat képviselje. Láttuk, láthattuk, hogy az elmúlt hetekben gyakorlatilag semmit sem csináltak azért, hogy felmérjék a hallgatói igényeket, hogy fórumokat szervezzenek, vagy legalább kooperáljanak a Free PTE oldal kezelőivel, sőt inkább akadályozták őket. Ennek ellenére a kérdőív alapján jól látszik, hogy a hallgatók többsége nagyon nem kér ebből az átalakulásból, ennek függvényében érthetetlen az EHÖK szavazata.

Nagyon szeretnénk megszólaltatni Koltai Arnoldot a szervezet jelenlegi elnökét (a jelenlegi szón a hangsúly, egyrészt könnyen lehet, hogy EHÖK-re sem lesz szükség a jövőben, másrészt Koltait sokan szeretnék visszahívni a pozíciójából), az alábbi kérdéseket küldtük el neki, ha válaszol, természetesen frissítjük a bejegyzést.

1: Mi volt az ok, amiért az EHÖK a modellváltás mellett szavazott? Milyen előzetes hallgatói igényfelmérés történt az ügyben?

2: A Free PTE kérdőívének eredményét olvasták? Ha igen, nem tartják aggályosnak, hogy a hallgatói akarattal nyíltan fordultak szembe a szavazáson?

3: Neme Balázs adatai alapján a Corvinuson jelentősen csökkent az ösztöndíjas helyek száma, megemelték a pótvizsga díját, megemelték a kollégiumi díjakat is. Önök szerint ez megtörténhet a Pécsi Tudományegyetemen is? Ha igen, akkor Önök egyetértenek azzal, hogy drágábbak legyenek a kollégiumok, és kevesebb hallgató tanulhasson ösztöndíjjal?

4: Ha esetleg a jövőben az Önök által kért garanciák nem teljesülnének, akkor szerveznének tüntetéseket?

5: Egy fórumot ugyan Önök is szerveztek, ám láthatóan nem működtek együtt a Free PTE oldallal, valamint például Neptun kérdőívet sem küldtek ki a hallgatók számára. Alig kérdeztek meg hallgatókat a modellváltásról. Egyáltalán Önök a hallgatói érdekeket képviselték a szavazáson?