Olaszország és Lengyelország után, Ausztriában is meghátrált a kormány, a tüntetés pedig innen nézve sikeres lett: óvatosan, de újra nyitnak a sógorok. Ha pedig nekünk továbbra is a nyugati szomszédjaink a „laborunk”, és őket követjük, akkor elviekben itthon is nyitni kéne.

Kurz kormánya órákon át tárgyalt szakértőkkel és az ellenzékkel, ezt követően jelentették be, hogy óvatosan, de enyhítenek a szigorú szabályokon.

Ezt követően összegezte, és az index.hu összefoglalta, hogy milyen enyhítéseket vezetnek be február 8-ától kezdve

  • Az iskolák ismét kinyitnak, február 8-tól kezdve személyesen zajlik az oktatási az általános iskolák alsó tagozataiban egyaránt. Az iskolákban tesztelni fogják a diákokat és csak azok vehetnek részt személyesen az órákon, akik negatív eredményt produkálnak. A többieknek távoktatásban kell részt venniük. A felső tagozatos diákokat két csoportra osztják az MTI szerint, az első csoport a hét első két napján, a második a hét harmadik és negyedik napján vesz részt az iskolai oktatásban. Pénteken valamennyi felső tagozatos tanuló távoktatásban részesül. A teszt ugyancsak kötelező a bejáráshoz.
  • A fodrászok és kozmetikai szalonok ugyancsak kinyithatnak február 8-án, viszont minden vásárlójuknak 48 óránál nem régebbi koronavírus teszttel kell rendelkezniük. Az üzletekben kötelező lesz az FFP2-es maszkok viselése, illetve a távolságtartás is: az élelmiszerüzletekben 10, míg az egyéb boltokban 20 négyzetméterenként legfeljebb egy vásárlót fogadhatnak. 
  • Napközben két eltérő háztartásban élő emberek (maximum: négy felnőtt) most már találkozhatnak egymással, a kijárási tilalmat viszont továbbra is fenntartják este 8 és reggel 6 között. 
  • A kulturális intézmények (múzeumok, állatkertek, könyvtárak) ugyancsak kinyithatnak, de itt is kötelező lesz az FFP2-es maszk viselés, illetve a létszámot is korlátozniuk kell majd. 
  • A maszkviselés és a kötelező távolságtartás megszegéséért járó szabályszegési büntetések összegét viszont növelik, a pontos összegeket kedden jelentek be. 
  • A határellenőrzéseket is szigorítják, hogy megakadályozzák az új mutációk terjedését. Erről bővebb tudnivalókat kedden közölnek.