Spanyolország után Szlovénia is elérte a nemzeti régiókról szóló kezdeményezés teljesítéséhez szükséges aláírásszámot. A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése a nemzeti régiók védelméért így nem csak bőven több mint egymillió aláírást ért el, de az Unió nyolc országában is érvényes lett. – írja az LMP.

„Egy évvel ezelőtt, amikor stagnáltak az aláírásszámok, az LMP hitt a sikerben. Ezért is indítványoztam múlt év februárjában, hogy az Országgyűlés határozatban álljon ki a kezdeményezés mellett. Nagy öröm volt látni, hogy e határozatot ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a ház.”- írja Dr. Keresztes László Lóránt, a párt frakcióvezetője.

A határozat elfogadása és a megnövekedett médiafigyelem után látványosan új erőt kapott a kezdeményezés. A koronavírus-járvány és a lezárások miatt az Európai Bizottság meghosszabbította a teljesítés határidejét, így a nemzetközi feltételek is teljesülhettek. Az elmúlt időszakban számos polgármestert kerestünk meg a siker érdekében, kérve őket, hogy városaik uniós testvértelepülései segítségét kérjék abban, hogy a szükséges hét országban összegyűlhessenek az aláírások. Nagy öröm számunkra, hogy végül, nyolcadik országként Szlovéniában is teljesültek az érvényesség feltételei. Ennek érdekében személyesen egyeztettem a szlovéniai magyarok képviselőivel az ügy mellett. – folytatja a pécs politikus a közleményét.

Ahogy Keresztes írja, azok után, hogy az Európai Bizottság elutasította a Minority Safepack kapcsán a jogszabályalkotást, nem maradt más esély, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek hátrányos helyzetére felhívjuk a figyelmet, csak a nemzeti régiókról szóló kezdeményezés. Ezért is fontos ez a siker. 

Köszönettel tartozunk érte a Székely Nemzeti Tanács vezetőinek, köztük, Izsák Balázsnak. És köszönettel tartozunk az Írdalá! kampány vezetőjének, Pesty Lászlónak is. Köszönjük valamennyi polgármesternek a segítséget, és nem utolsó sorban az LMP minden önkormányzati képviselőjének, akik településükön sikeresen képviselték az ügy melletti kiállást.

A határidőig fennmaradó egy hétben minél többen erősítsék meg a kezdeményezést aláírásukkal, aki még nem tették meg eddig! 

Budapest, 2021. február 1.

Keresztes László Lóránt

frakcióvezető, LMP