Mindenki elmarasztalta az Európai Bizottságot a Kisebbségvédelmi Javaslatcsomag elutasítása miatt!

Az Európai Régiók Bizottsága február negyedikei plenáris ülésén minden európai pártcsalád frakciója elmarasztalta az Európai Bizottságot, az Európai Unió “kormányát” a Kisebbségvédelmi Javaslatcsomag (Minority SafePack) elutasítása miatt. Az uniós intézmény ülésének témája az Európai Polgári Kezdeményezések ügye volt.

A Régiók Bizottsága elnöke, Apostolos Tzitzikostas, az Európai Parlament alelnöke, Pedro Silva Pereira, illetve az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke, Christa Schweng egyaránt azt hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak közelebb kell kerülnie a polgárokhoz, ezért nem lehet semmibe venni a polgári kezdeményezéseket, melyek több mint 1 millió aláírást, és legalább 7-8 ország lakosainak támogatását jelentik.

Karl-Heinz Lambertz (PES), a Régiók Bizottsága volt elnöke, a belgiumi németajkú közösség egykori miniszterelnöke: „Az EU polgárainak 8%-a kisebbségi, 10%-a kisebbségi nyelvet beszél, „mi vagyunk az európai sokszínűség élő bizonyítéka. A Minority SafePack rengeteg támogatást kapott, az Európai Bizottság mégis teljesen figyelmen kívül hagyta.”

Magyarországon a közvélemény az ügyet a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezéseként ismeri, de a gyakorlatban legalább 50 milliós kisebbséget érint Európa szerte, a magyaroktól kezdve németajkúakon keresztül a balti országokban élő oroszokig.

Kóbor József, pécsi önkormányzati képviselő (LMP- Magyarország Zöld Pártja), a Régióbizottság Európai Szövetség frakció CIVEX (külügyi) koordinátora a vitában fentiekhez még hozzátette:

nagyon reméljük, hogy az Európai Bizottság nem követi el ugyanezt a hibát a kisebbségi régiók kohéziójáról szóló, éppen napjainkban várhatóan sikeres aláírásgyűjtéssel lezáruló kezdeményezéssel, és támogatni fogja azt,  nem kockáztatva további súlyos bizalomvesztést.