Igazi bolondos áprilisi időt ígér az előttünk álló farsangi hétvége, meleggel, napsütéssel, széllel, esővel, hóval, enyhe fronthatással. Mindebből talán csak egy jó származhat, hogy remélhetőleg a megerősödő szél kifújja a fejünk felett felgyülemlett szmogot, szálló port.

Szombat: Előreláthatóan a pénteki időjáráshoz hasonló borongós idő várható szombatra. A felhők mögül időnként előbukkanó nap kellemesen melengeti a szabadba merészkedőket. Az évszakhoz és a hagyományosan megszokott februári kemény fagyok időszakához képest késő tavaszi időjárással jutalmaz bennünk a hónap első hétvégéje. Még úgy is, hogy a keleti szél megélénkülésével kell számolnunk, 15 fok körüli hőmérsékletet mérhetünk.

Vasárnap: Reggel eleinte párás, rétegfelhős idő köszönt ránk, délelőtt a megye déli részein a nap is előbukkanhat. Délutántól viszont már egyre gyakoribb lesz a vastag felhőzet, és nyugat felől eső várható. A nappali hőmérsékletben itt Baranyában nem igazán tapasztalhatunk visszaesést. Ha minden az ígéretek szerint alakul, akkor kellemes 14 fok körüli hőmérsékletre készülhetünk.

Hétfő: A következő hét első napján estig borús idő várható többfelé esővel, záporral. Délutántól megerősödik az északnyugati szél, ami hóval válthatja fel az esőt. Fokozatosan egyre nagyobb területen válhat egyre erősebbé az északnyugati szél. A széllel erős hidegfront és lehűlés is érkezik, így a várható hőmérséklet 9 fok körülire esik vissza. Délutántól további gyors hőmérséklet csökkenés várható a bezúduló hideg levegő hatására. A hosszabb útra indulók készüljenek fel arra, hogy nagy hőmérsékletbeli különbségekkel kell számolniuk az ország egyes részei között.

Orvosmeteorológia:

Az előttünk álló napokban különösen erős fronthatás nem terheli szervezetünket. A három nap az átlagos februári időjárásnál sokkal enyhébb időt mutat. Ezért az érzékenyek gyenge, meleg frontra jellemző tüneteket észlelhetnek magukon. Náluk jelentkezhet fejfájás, fáradékonyság, álmosságérzet, valamint észlelhetik a fizikai és szellemi teljesítő képességük romlását. A szív-és érrendszeri betegségekben szenvedők vérnyomás-ingadozásra készüljenek fel ezekben a napokban.

Légszennyezés:

A levegő szennyezettsége az elmúlt napokban Pécsen és környékén az elvárt optimális szint felé emelkedett! Pécs összesített szmog-indexe: 88.2, ami magasabb az átlagosan mértnél. A határértéket mindenesetre túllépte. A kritikus szennyezőanyag, vagyis a szálló por mértéke is magasabb épphogy tűrhető a javasolt értékeknél. A mért koncentráció: 108 mikrogram/m3.

Levegőminőség értékelésekor elmondható, hogy a mért értékek és azok aktuális egészségügyi hatása az alábbiak szerint alakult: a levegő szennyezettségi szintje meghaladja a szmog riadó riasztási fokozatát! Hosszú távon az arra érzékenyeknél súlyos egészségkárosító hatásokat okozhat, rövidtávon egyes csoportoknál szemirritációs, köhögéses, fejfájásos, légszomjas tüneteket okozhat.

Egészségügyi javaslat érzékeny csoportok számára: Csökkentsék minimálisra a kint tartózkodást az erősen szmogos, szennyezett területeken. Az átlagos erősségű szervezettel rendelkező lakosság számára történő javaslat: Lehetőleg kerüljék a kint létet, a kipufogógázoktól erősen szennyezett részeken. A lakás szellőztetését a legtisztább időszakra időzítsék.

Forrás: koponyeg.hu, idokep.hu, legszennyezes.hu