Kozármisleny Város Önkormányzata hivatalos közösségi oldalán ismertette a város lakosságával, hogy 2021. február elejétől új környezetet kímélő lehetőséget nyújtó szolgáltatás került bevezetésre, hogy a település egyre szélesebb körben illeszkedjen a tudatosan tervezett és előirányzott Zöld Város programjához. Lakossági használt sütőolaj gyűjtőhelyek kerültek kialakításra szelektív gyűjtőedények kihelyezésével.

Kozármislenyben egyelőre két helyszínen kezdődött meg a gyűjtés:

Városháza mögötti parkolóban, a Pécsi u.124. szám alatt érdemes keresni az egyik gyűjtőedényt.

Művelődési Központnál, a Pécsi u.1. szám alatt található a másik gyűjtőedény.

A sütőolajat az eredeti csomagolásában, palackjában, PET palackban vagy zárt befőttesüvegekben kell, és lehetséges a begyűjtő helyeken kihelyezett szelektív hulladékgyűjtőkbe helyezni.

Az új lehetőség kialakításával már Kozármislenyben is elérhető a használt sütőolaj gyűjtési szolgáltatás. A használt sütőolaj a környezetbe jutva súlyos szennyezéseket okoz: jelentős része a települési csatornahálózatba kerül, amely súlyos dugulásokat okozhat, csatornába juttatása táplálja az élősködőket és a patkányokat. Jelenléte a csatornában, nagyban megnehezíti, megterheli a szennyvíztisztításokat.

Kozármisleny Város Önkormányzata felhívja a lakosság figyelmét, hogy az esetlegesen felmerülő, tényleges lakossági igény kielégítése céljából bármikor további helyszínek kerülhetnek bevonásra, és az elmúlt napokban kihelyezésre került gyűjtőedények mellett újabb begyűjtők kerülhetnek kihelyezésre. Kérik a városban élőket, hogy éljenek a környezetbarát használt sütőolaj gyűjtési lehetőséggel. Védjük, óvjuk környezetünket!

A magyarországi háztartások évente összesen több tízezer tonna étolajat használnak fel. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék gyűjtése, elszállítása és feldolgozása. A háztartásokban használt sütőolaj rendre a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban.

Az egyre jelentősebb mennyiségben használt háztartási sütőolaj gyűjtése, elszállítása sajnos még nagyon sok magyarországi településen gyerekcipőben jár. Dicséretes a kozármislenyi kezdeményezés, reméljük sok követőre talál Baranya megyében. A környezettudatosság eddig a Pest megyében élőkre volt a legjellemzőbb, a lakosok az elmúlt mintegy 10 évben 860 tonna használt sütőolajat gyűjtöttek össze.

Amennyiben a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb, mert a tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt. Így pusztíthatja el a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolajjal akár ezer liter élővizet is elszennyezhetünk.