690 magyar, szlovák, cseh, osztrák, szerb és román madártani szakember egy időben végzett megfigyeléseket, amely során a Kárpát-medence sasfajait térképezték fel. A „sasszinkronnak” nevezett számlálás során a lehető legpontosabb képet kaphatták az itt tartózkodó sasfajokról és azok egyedszámáról.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban tizennyolcadik alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását. Az Európai Unió által támogatott projekt keretében a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A hazai megfigyelések 1025-1076 rétisast és 550-578 parlagi sast vettek számba. A fokozottan védett státuszukhoz viszonyítva nagynak tűnő számok ellenére a sasok természetesen még ma is nagyon ritkák. A fenti adatok alapján a felmérés során bejárt telelőhelyeken 100 négyzetkilométerenként mindössze átlagosan 4,98 rétisas és 2,67 parlagi sas került leszámolásra. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy átlagosan 2926 focipályányi területet bejárva találkozhatunk egyetlen rétisassal. A parlagi sas esetében ehhez már közel 5454 focipályányi területet kell átlagosan átvizsgálni.

A négy sasfajra elkészült régiós összesítés mellett a magyarországi felmérés a korábbi évekhez hasonlóan az összes ragadozómadár-fajra kiterjedt. A réti- és a parlagi sasok mellett 5 szirti sast és 4 fekete sast, valamint további 13 (összesen tehát 17) faj mintegy 19 ezer példányát is megfigyelték a szakemberek.

Forrás: Greenfo